Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Wereldwijde populatie inktvissen groeit door opwarming zeewater

Het aantal inktvissen in de wereldzeeën groeit snel, zo blijkt uit een nieuwe studie. 

octopusIn de afgelopen zestig jaar zijn bijna alle soorten inktvissen in aantal toegenomen. De opmerkelijke populatiegroei wordt mogelijk veroorzaakt door overbevissing en de opwarming van de aarde. Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

De onderzoekers kwamen tot hun bevindingen door cijfers over visvangst uit de afgelopen zestig jaar te analyseren. Ze keken niet naar hoe vaak inktvissen in totaal werden gevangen. Dat cijfer wordt namelijk sterk beïnvloed door toegenomen aantal vissers en gemotoriseerde visserboten.

De onderzoekers baseren de conclusie in hun studie vooral op statistieken over het gemiddeld aantal inktvissen dat vissers binnen een bepaalde tijd vangen. Bijna alle soorten belanden nu gemiddeld sneller in vissersnetten dan zestig jaar geleden: van de kleine vampierinktvis tot zeekatten en gigantische pijlinktvissen.

“Verrassend genoeg blijkt uit onze analyse dat de populatie inktvissen in zijn geheel in de lift zit”, verklaart onderzoekster Zoë Doubleday in de Britse krantThe Guardian. “Inktvissen worden vaak het onkruid van de zee genoemd.”

Overbevissing
De oorzaak van de plotselinge toename is nog onduidelijk. De wetenschappers vermoeden dat inktvissen profiteren van klimaatverandering. Ze hebben aanwijzingen dat inktvissen sneller volwassen worden als ze in relatief warm zeewater leven. Daardoor zouden hun overlevingskansen verbeteren; ze zijn immers minder lang klein en kwetsbaar.

Ook overbevissing is mogelijk in het voordeel van de dieren. Hun natuurlijke vijanden zoals haaien en kabeljauwen verdwijnen in rap tempo uit de wereldzeeën.

Bij hun jacht op voedsel hebben inktvissen geen last van de slinkende vispopulatie. Ze eten namelijk vrijwel alles: vissen, krabben, kreeften en weekdieren.

Bron: NU.nl

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief