Wereldprimeur: anticonceptie voor vissen
Een wereldprimeur voor Burgers’ Zoo. Voor het eerst is anticonceptie met succes toegepast bij een vissoort.
Dit is het werk van bioloog Max Janse en dierenarts Henk Luten van Koninklijke Burgers’ Zoo en heeft baanbrekende gevolgen heeft voor de internationale kweekprogramma’s van vissoorten.
Internationale kweekprogramma’s voor haaien- en roggensoorten hebben als doel om genetisch gezonde aquariumpopulaties in stand te houden, zodat er geen dieren meer uit het wild gehaald hoeven te worden. Voor wat betreft de beschermde soorten kunnen daarnaast in de toekomst mogelijk zelfs dieren teruggezet worden in de natuur. Bij de gevlekte adelaarsroggen van de soort Aetobatus ocellatus waarvan Burgers’ Ocean de grootste kweker ter wereld is, was een luxesituatie ontstaan. Bij twee zeer succesvol kwekende vrouwen dreigde een oververtegenwoordiging van hun genetische materiaal in de Europese populatie adelaarsroggen.
Anticonceptie bij vissen
Een van deze twee volwassen vrouwen is verhuisd naar een ander Europees publieksaquarium met adelaarsroggen. Bij de andere vrouwelijke rog is voor het eerst ter wereld op succesvolle wijze anticonceptie toegepast: in de linkerborstvin werd een anticonceptierietje geïmplanteerd. Het is voor het eerst dat deze methode succes heeft bij vissen. Eerdere pogingen bij vissen mislukten. Bij veel zoogdiersoorten wordt anticonceptie door middel van het implanteren van een anticonceptierietje al jarenlang succesvol toegepast.
Bron: Burgers’ Zoo