Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Reizen

Wereldberoemd en groeiende

We duiken vandaag op het één na grootse barrièrerif ter wereld en er wordt hard gewerkt om het nog groter te maken!

Iedereen in Belize weet het je te vertellen: “Wij hebben het één na grootste barrièrerif ter wereld.” Er zijn zelfs mensen die beweren dat dit het grootste nog levende is, het Great Barrier Reef in Australië schijnt minder gezond te zijn. Na dit soort beweringen mag je gerust nieuwsgierig zijn en hoge verwachtingen hebben… die hebben wij dus ook! We zijn ‘geland’ op het Lighthouse Reef Atol, een soort live-a-board op een eiland met een soortgelijke dagelijkse invulling bestaande uit eten, duiken en slapen.  En mocht je zin hebben, dan kan je hier een stukje verder wandelen dan alleen een rondje om het dek. De wereldberoemde Blue Hole ligt om de hoek en dat maakt de verwachtingen vanzelfsprekend alleen maar hoger.

Onze eerste duiken zitten erop. Oké, wij hebben nog maar drie stekken gezien van de ruim dertig stekken rond dit atol. Nog steeds maar en heel klein deel van het hele barrièrerif. Maar… drie stekken is genoeg voor een eerste indruk toch?
Wij zijn heBelize_Edwin_van_der_Sande__1_t er over eens, de kwaliteit van de riffen is goed. De onderwaterlandschappen zijn met verschillende koraalformaties en flinke drop-offs meer dan fraai. Ondanks dat de riffen waar wij nu gedoken hebben, geen onderdeel zijn van het beschermde natuurpark, zien wij veel vis in allerlei formaten rondzwemmen. Geen gek begin toch?

Tijdens die derde duik zaten we met onze duikmaskers midden tussen een heel bijzonder fenomeen. Toegegeven, voordat we doorhadden wat er aan de hand was, is er wat gemopperd in het mondstuk. Het zicht was enorm afgenomen. Niet door één van de andere zes duikers die er in de wijde omtrek te vinden zijn, maar door een bijzonder natuurfenomeen: spawning! Net tijdens deze duik troffen we een enorme wolk eitjes. Australië mag wel op gaan passen… hier wordt hard gewerkt om het barrièrerif fors groter en voller te maken!

 

 

web_bha  bonlogo

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief