Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Fotograaf in beeld

Wendy Hoevenaars in beeld

Elke onderwaterfotograaf heeft zijn eigen stijl en voorkeuren! En dat brengen we in beeld met een reeks portfolio’s van bekende en minder bekende onderwaterfotografen. Deze maand is het de beurt aan Wendy Hoevenaars!

Wendy Hoevenaars (1978) is een getalenteerde (onder)fotografe die al heel wat jaartjes meedraait in het kleine wereldje van de onderwaterfotografie. Toen ik zelf wat serieuzer ging fotograferen, was zij al een van mijn voorbeelden. In 1998 begon ze met duiken en nog geen drie jaar later startte ze met onderwaterfotografie.

Haar eerste camera was nog analoog – een Sea&Sea MMII. Deze maakte later plaats voor digitale opvolgers zoals een Canon IXUS, Canon 20D, Canon 40D en uiteindelijk de Canon 50D.

Op dit moment heeft Wendy geen eigen cameraset en huurt of leent er een als ze op reis gaat en onderwaterfoto’s wil maken. Handig, waarom heb ik daar zelf nooit aan gedacht…?

Wendy heeft een lange historie als het gaat om deelname aan fotowedstrijden. In 2009 doet ze met drie foto’s mee aan de Underwater Art Contest Duikvaker. Alle drie de foto’s vallen in de prijzen. In de jaren erna neemt Wendy deel aan talloze (online) wedstrijden. In 2011 valt ze wederom in de prijzen bij Underwater Art Contest Duikvaker en wint ze de UPDM Trophy. Het jaar 2013 is goed voor een eervolle vermelding in de internationale fotowedstrijd ‘Beneath the Sea’ en een finaleplaats bij de fotowedstrijd MIMA 2013 in L’Estartit. In 2015 en 2017 wordt ze genomineerd voor de Color Awards.

Ze is natuurlijk trots op verschillende resultaten, maar een springt er echt uit, vertelt ze. Dat is de foto van het pygmee zeepaardjes, waarmee ze  de ‘Guylian Seahorses of the World’ fotowedstrijd in 2012 wint. Niet alleen is ze trots op het winnen van de wedstrijd, maar vooral ook omdat de bewuste foto op een cover eindigt.

Wendy’s foto’s verschijnen in de afgelopen jaren niet alleen in fotowedstrijden, ze schrijft ook een groot aantal publicaties op haar naam. Van 2009 tot en met 2015 prijken haar foto’s in Onderwatersport en Duikmagazine en in 2011 staat haar portfolio al in Onderwatersport. Diverse digitale magazines geeft ze met haar foto’s kleur, zoals het EOS magazine en Wet Web Magazine. Ook hangen haar foto’s in diverse exposities, zoals op Neeltje Jans.

In 2014 komt Duikgids Curaçao uit met twee van haar foto’s op de cover. In de gids zelf staan maar liefst vijftig foto’s die door haar zijn gemaakt! Persoonlijk vind ik haar eigen boek ‘EYE to EYE with the underwater world’ een toppunt. Dit boek verschijnt in het najaar van 2010 en bevat honderd close-ups van de ogen van verschillende onderwaterdieren in vier zeeën. Wendy vertelt: «‘De close-ups in het boek zie ik als kleine kunstwerkjes. De kleuren zijn zo prachtig en soms moet je heel goed kijken om te zien wat het eigenlijk is.» Dit kan ik alleen maar beamen, haar boek is prachtig. Enkele close-ups van de ogen staan ook hieronder bij de foto’s – kijk en oordeel zelf, zou ik zeggen.

Zoals elke fotograaf heeft ook Wendy haar voorkeuren wat betreft technieken in onderwaterfotografie. Ze vertelt: «Mijn favoriete soort is macrofotografie en creatief of een combinatie hiervan. Met creatief doel ik op mijn structuren waarvan ik al best een aantal heb gemaakt. De kleurenpracht die hierin naar voren komt, is super mooi.»

Ik snap meteen wat ze bedoelt – kijk maar naar de foto’s in deze portfolio. Daarnaast spreken ook de biologische aspecten haar erg aan en vindt ze het leuk om onder water bijvoorbeeld de paring van vissen of hun eetgedrag vast te leggen. Een heel ander aspect van de onderwaterfotografie is het fotograferen van modellen in gecontroleerde omstandigheden. Ze heeft al enkele bruidsparen onder water mogen fotograferen.

Onderwaterfoto’s kun je overal maken, maar als ik Wendy naar haar favoriete bestemming vraag, is ze vrij duidelijk: «Indonesië vind ik erg gaaf, op zoek naar het kleine spul. Zeker ook Lembeh is een van mijn favoriete bestemmingen.» Ze is duidelijk fan van muck diving – het zoeken en vinden van allerlei beestje op een zwarte bodem met weinig tot geen begroeiing. «Alle beestjes zijn goed gecamoufleerd en gaaf qua vorm en leefgedrag,» zegt Wendy. Ik word stiekem een beetje jaloers als ik haar zo enthousiast over deze prachtige bestemmingen hoor. Natuurlijk heeft Wendy nog een flinke bucketlist aan bestemmingen. Een koudere bestemming bezoeken om daar de pinguïn of witte dolfijn onder het ijs te zien en fotograferen staat hoog op het lijstje. Ook een warmere locatie staat hoog genoteerd, namelijk Australië voor de bekende seadragons.

Specifieke foto’s die Wendy nog zou willen maken, zijn de foto’s van de witte dolfijn onder het ijs in een natuurlijke omgeving. En verder vindt ze het leuk om nieuwe technieken die ze ziet, waarover ze leest of die ze ontdekt, toe te passen in de onderwaterwereld. Echte ambities heeft Wendy niet, maar ze vindt het wel erg leuk als haar foto’s gepubliceerd worden of een boek of artikel kunnen ondersteunen.

Wendy is voor mij een stoere en ondernemende vrouw die, naast het hebben van een eigen duikwinkel en het opleiden van nieuwe duikers, in 2016 ook nog tijd vrij maakt om deel te nemen aan het Tv-programma ‘SOS: survival of the sexes’. Ik verwacht (en hoop) dan ook in de toekomst nog veel meer foto’s van haar te zien!

Geniet van haar portfolio! Klik hieronder op een thumbnail voor de volledige weergave en om de diavoorstelling te starten.

6 reacties

 1. Geweldige foto’s! De schildpad met wegschietende vissen is echt een van mijn favoriete foto’s

  REAGEREN
 2. Wat een leuk stuk over je, Wendy! En prachtige foto’s. Die pygmeetjes zijn inderdaad wel een topper.

  REAGEREN
 3. Prachtige foto’s Wendy, zeker ook de detailfoto’s!

  REAGEREN
 4. Super leuk om hier deze prachtige foto’s te bewonderen. Ik kan niet kiezen welke ik het mooiste vind.
  Als ik nog niet getrouwd zou zijn, zou ik je inhuren;-)

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief