Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial

Welke vin past bij jou? | TUSA

Je hebt vinnen en vinnen, maar hoe bepaal je nu of een vin past bij jou? Het goede nieuws: TUSA heeft een vin voor iedereen. Maar niet elke vin is goed voor elke duiker. Harro Cats legt uit hoe dat zit.

“Serieus, TUSA heeft écht de beste vinnen ter wereld: kwaliteit, efficiency en comfort.” Met dit statement begint Harro Cats het gesprek dat onze redactie met hem had. Een pittig statement, dat vraagt om meer uitleg. Want je kunt het wel zo zeggen…

Harro Cats, de distributeur van de TUSA lijn voor duikers en snorkelaars in de Benelux, gaat verder: “TUSA heeft een compleet assortiment vinnen – van licht tot zwaar, van snorkel tot tech, van goedkoop tot een hogere prijsklasse. De hele range is vertegenwoordigd en stuk voor stuk blinken ze uit in kwaliteit, rendement uit energie en comfort… “mits je natuurlijk de vin gebruikt die geschikt is voor het doel”.

En dat is precies wat Harro wil uitleggen want er is geen ‘one fin fits all’. Elke type duiker heeft zijn eigen behoeften, zijn eigen doel en dus ook zijn eigen vin. Wat voor de ene duik of duiker goed is, is voor de andere duik of duiker waardeloos. Hij stelt dan ook meteen de cruciale vraag: “Hoeveel schoenen heb jij in de kast staan?” Tja… Geen duiker die in het gewone leven op hoge hakken gaat hardlopen, of die op slippers de hoogste berg gaat beklimmen. Toch?

— Geen duiker die in het gewone leven op hoge hakken gaat hardlopen, of die op slippers de hoogste berg gaat beklimmen. Toch? Dus waarom dan wel één paar vinnen voor al je verschillende duiken en configuraties? —

Weet waar je op moet letten! Dat is wat Harro je mee wil geven. “Ik vind het belangrijk dat duikers, of ze nu net beginnen of de meest extreme duiken maken, weten wat belangrijk is als ze een eerste paar of het zoveelste paar vinnen aanschaffen.” Als klant moet je weten welke keuzes er zijn. De prijs is belangrijk voor veel mensen, maar zeker niet doorslaggevend… een goedkope vin waar je elke keer weer kramp van krijgt, is duurkoop. Net als kiezen voor de vin waar je instructeur mee zwemt… het kan goed gaan, maar het kan best zijn dat je instructeur veel sterkere beenspieren heeft of een veel zwaardere uitrusting gebruikt dan jij.

Technologische vooruitgang

Een vin van voor de eeuwwisseling is toch echt anders dan een soortgelijke vin van deze tijd. Op het gebied van vinnen staat de technologie allesbehalve stil. “Er komen steeds betere kunststoffen die het blad meer veerkracht geven,” legt Harro Cats uit. “En ook de auto-industrie wordt nauwlettend in de gaten gehouden voor de stroomlijning. Net als bij auto’s worden de efficiency en het rendement uit energie bij vinnen steeds beter. “Ga maar eens rijden in een auto van 30 jaar oud, je voelt het verschil met nu. Met vinnen is dat niet anders.” TUSA neemt al die technologische ontwikkelingen mee in ontwerp, uitvoering en productie.

TUSA: drie categorieën

De vinnen van TUSA worden in drie categorieën onderverdeeld:

  • Recreatievinnen: bedoeld voor de hobbyduiker die alleen voor zijn plezier en af en toe op vakantie in het water ligt.
  • Sportvinnen: bedoeld voor de sportduiker – de recreatieve duiker die duikt om het duiken, als ontspanning, om te fotograferen, vanwege het onderwaterleven, enzovoort.
  • Techvinnen: voor de technische duiker die diepere en extremere duiken maakt.

Natuurlijke stand van het blad

Elk model vin in deze categorieën heeft unieke eigenschappen. Allemaal hebben ze gemeen de efficiency, het rendement uit energie, het comfort en duurzaamheid. “Dat blijkt wel,” benadrukt Harro, “want het aantal problemen met TUSA vinnen is praktisch nihil. Zelden gaat er een vin kapot. Dat komt door het ontwerp: de kracht uit de benen wordt optimaal overgebracht op het blad.” Het blad staat namelijk in een hoek van 20 graden. Zo is de stand van je voet is optimaal (lees: natuurlijk) en wordt alle kracht met zo min mogelijk inspanning doorgezet naar het blad en dus je slag.

— Gewoon een lekker vinnetje, maar tegelijk ook de nummer één van TUSA —

Sportduikvinnen

Een van de sportduikvinnen, de middelste categorie, is de Solla. Al in 2015 werd deze vin uitgeroepen tot de beste ter wereld. Inmiddels is het model geüpgraded en heeft het een handige bungeestrap. “Gewoon een lekker vinnetje,” vertelt Harro, “maar tegelijk ook de nummer 1 van TUSA.” De Solla is zo’n vin die goed is voor iedereen en qua prijs in het middensegment valt.

Het blad is gemaakt van ForcElast, een type kunststof dat in combinatie met de verstevigingsribben garant staat voor een ferme slag. Dankzij de toegepaste tunneltechnologie vloeit het water bij de opwaartse slag beter af naar de achterkant. “De veerkracht van het blad is meer dan goed voor de sportduiker. En ook fijn is het lichte gewicht, een uitkomst voor de reizende duiker.”

Licht of zwaar?

Veel duikers vragen om een vin met een licht blad… zo handig voor op reis. Maar is dat wel verstandig? Past de vin dan wel bij de duiken die ze maken? Inderdaad, lichtgewicht op reis is een mooie bijkomstigheid maar mag nooit doorslaggevend zijn voor je keuze. Net als de prijs niet bepalend mag zijn. Je wilt dat de vin past bij jou en de duiken die je maakt. Dat je met de vin én een zware uitrusting een veilige opstijging naar de oppervlakte kunt maken. Dat je in het geval van stromingsduiken de juiste voortstuwing hebt. Kortom, kijk vooral naar je volledige duikuitrusting en de duiken die je maakt, voordat je kiest voor een licht of zwaarder blad.

Andere sportduikvinnen zijn gebaseerd op het HyFlex-systeem. We hebben het dan over voetpockets in verschillende maten, waarop je een blad naar keuze kunt zetten. In principe is dit handig voor op reis, omdat je blad en voetpocket van elkaar kunt scheiden, maar wat veel belangrijker is volgens Harro, zijn de constructie en de duurzaamheid van vinnen met dit systeem. Voor het blad en de voetpocket zijn twee verschillende kunststoffen gebruikt. De wat stijvere, maar comfortabele voetpocket wordt op een blad van zachter materiaal geklemd. Door deze bevestigingsmethode – mannetje/vrouwtje – kan de kracht vanuit de benen optimaal op het blad worden overgedragen. “Je hoeft niet bang te zijn dat de twee delen van elkaar loskomen. Aan de zijkant wordt het geheel geborgd met een boutje. Een HyFlex-vin kan dit prima aan!”

De HyFlex-voetpocket kan maar liefst worden gecombineerd met vier verschillende bladen.

De Hyflex Switch, dus een losse voetpocket met het Switch-blad is ongekend populair, vertelt Harro. Het PuRiMax blad heeft een negatief drijfvermogen, waardoor het iets dieper in het water ligt en je vinslag des te efficiënter is. PuRiMax is een soort polyurethaan, maar wel met een mate van elasticiteit die niet onderdoet voor natuurrubber. “En een blad van natuurrubber komt weer heel dicht bij de slag van vissen,” vult Harro aan. “Door deze elasticiteit is het rendement des te groter en dat zwemt een stuk lekkerder – door de veerkracht van het bladhoef je minder kracht in de slag te leggen.” Ook in het blad van de Switch is tunneltechnologie toegepast, waardoor het stuwvermogen des te groter is bij de opwaartse slag – de water kan via de opening in het blad weg, dat gaat wervelend dankzij de Vortex-generator die zorgt voor nog meer rendement.

De volgende in het rijtje is de HyFlex Vesna. Ook met de HyFlex voetpocket maar dit keer met het blad van de eerdergenoemde Solla. “Een soort tussenvin,” noemt Harro deze combinatie. “Met het lichtere blad van de Solla, dat dan ook een positief drijfvermogen heeft.

In deze range heb je ook nog de Hyflex Zoom met een splitfin-blad (maar daarover verderop meer) en de Hyflex Switch Pro. Deze laatste is een kopie van de HyFlex Switch maar heeft een 20% stijver blad. Deze vin is vooral de keuze van instructeurs die het blad van de ‘gewone’ Switch’ niet stug genoeg vinden.

HyFlex Switch
HyFlex Vesna
HyFlex Zoom
HyFlex Switch Pro

Recreatieve vinnen

Ben jij die hobbyduiker die zo nu en dan eens een relaxt duikje maakt onder goede omstandigheden, dan volstaan recreatieve vinnen. “Ook dit type vinnen zijn kwalitatief goed, daar zit het ‘m niet in,” legt Harro uit. “Het verschil met de sportduikvinnen is dat er geen moderne patenten en technologieën in zijn verwerkt. Ze zijn meer basic.”

De Imprex Duo is zo’n vin. Natuurlijk net als alle vinnen van TUSA met een blad dat in een hoek van 20 graden op de voetpocket staat. De voetpocket is ook zo vormgegeven dat je plat met de voet op de ondergrond staat en niet instabiel staat te wiebelen. Het is een basisc-vin, maar dan weer wel met de tunneltechnologie zodat je meer stuwvermogen hebt. De EZ-bandjes en -gespen zijn eenvoudig in gebruik, je trekt de banden makkelijk aan. De vin is gemaakt van lichtgewicht kunststof, makkelijk mee te nemen en een vinslag kost je niet al te veel inspanning. “Een goede instapvin.”

Gebruik je de vinnen alleen op vakantie en in rustig water, dan is de Liberator een goede keuze. “Een echte no-nonsense vin die in zes leuke kleuren verkrijgbaar is. Simpel, maar wel de befaamde TUSA-kwaliteit.”

Liberator
Imprex Duo

Duiken met snorkelvinnen – Geen goed idee!

Een snorkelvin is echt voor snorkelen gemaakt. Een dergelijke vin is niet zwaar genoeg voor een duiker met complete uitrusting. De voetpocket kan simpelweg niet voldoende kracht overbrengen op het blad. Het stuwvermogen is voldoende om aan het wateroppervlak rustig wat rond te peddelen. Niet meer dan dat! Snorkelvinnen bieden je niet het liftvermogen om vanaf de bodem in een noodsituatie weer boven te komen. Ook iets om op te letten als je tijdens de vakantie een paar vinnen ergens huurt.

Tip!

Als je een blotevoetenvin gebruikt, draag dan ook een paar neopreen sokjes, zoals die van Camaro. Zo voorkom je blaren op je voeten. En heeft de sok ook nog een zooltje, dan loop je net even wat comfortabeler over een kiezelstrand naar het water.

Uitzonderlijke vinnen

Zo duidt Harro Cats drie speciale modellen aan. Als eerste is daar de HyFlex Zoom. “Deze splitfin is dé keuze voor duikers die gevoelig zijn voor kramp en/of minder kracht in de benen hebben,” zegt Harro. De vin is comfortabel te gebruiken als de omstandigheden rustig zijn. Komt er veel kracht op te staan, bijvoorbeeld bij stroming, dan klappen de bladen open – dat betekent minder rendement uit de slag maar ook een kleinere kans op kramp. In het blad zitten sleufjes waardoor het water wordt afgevloeid bij een opwaartse slag. De kleine stabilisatoren zorgen dat je niet gaat slingeren en de ribben aan zijkant geven de vin en je slag kracht.

Speciaal voor techduikers heeft TUSA de Hybrid vin, die verkrijgbaar is in zwart, blauw en donkergrijs. “Dit is met recht een vin van een andere categorie. In de grootste maat (3XL!) weegt hij maar liefst 3,2 kg. Een zware droogpakvin met neerwaarts drijfvermogen.” Deze Hybrid is gemaakt van écht natuurrubber, daarin is TUSA uniek! Vergeleken met soortgelijke vinnen van kunstrubber is het blad van deze vin elastisch en biedt het de slagkracht en veerkracht die een droogpakduiker nodig heeft. Met het oog op het stuwvermogen zitten er sleuven in het blad zodat het water weg kan.

Een échte vakantievin is de Travel Right. “TUSA heeft aan dit type toch weer een eigen twist gegeven. Er zit namelijk een holling in de voetpocket, waardoor je daadwerkelijk het gevoel hebt dat je voet een eenheid met het blad vormt.” Belangrijk, want ze moeten samen het werk doen.

Hybrid
HyFlex Zoom
Travel Right

Kies je vin!

Je hebt nu de nodige kennis om weloverwogen een vin te kiezen die bij je past. Ga naar een TUSA Dealer, leg uit waar je de vin voor gebruikt, en stel de juiste vragen. Wat jij nodig hebt, is een vin die bij jou past – niet per definitie de duurste of de goedkoopste vin of dezelfde vin die je buddy of instructeur gebruikt.

Tips van Harro

Snorkelen

Travel Right
Lichtgewicht, fijn voor op reis, voor gebruik met blote voeten, compact blad voor veel kracht en je kan er ook mee duiken.

Travel Right.

Duiken in eigen land

HyFlex Switch
Polyurethaan materiaal, veerkrachtig blad, hoog rendement uit energie, zeer comfortabele pasvorm, negatief drijfvermogen.

HyFlex Switch.

Technisch duiken

Hybrid
Een vin van natuurrubber met een veerkrachtig en tegelijk zwaar blad met een negatief drijfvermogen, met springstrap en duurzaam.

Hybrid.

Vakantieduiken

Solla
Licht, ideaal voor op reis, hoog rendement, tunneltechnologie, comfortabel, ook geschikt voor snorkelen.

Solla.

Tekst: Linda Ferwerda
Foto’s en afbeeldingen: TUSA

1 reactie

  1. Dankjewel voor deze uitvoerige informatie over vinnen. Blijktvdat ik 7 jaar geleden, toen ik op 55 jarige leeftijd begon te duiken, de juiste vinnen voor mijn soort sportduiken heb aangekocht. Blij mee!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief