Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Advertorial / Blog

Welke dekkingen bij een duikverzekering zijn belangrijk?

Welke verzekering kies je? Behalve de standaard dekking kun je ook aanvullend verzekeren. Maar waar moet je op letten en wat heb je als duiker nodig?

Duikreizen zijn voor veel bestemmingen intussen alweer mogelijk en dat geldt ook voor de meeste populaire verre duikbestemmingen. Veel duikers hebben de doorlopende reisverzekering tijdens de pandemie beëindigd. Nu we weer meer mogen reizen, is het belangrijk een nieuwe duikreisverzekering af te sluiten of je bestaande verzekering eens goed tegen het licht te houden. Zo ga je onbezorgd op duikvakantie.

Maar welke verzekering van welke aanbieder kun je het beste kiezen? Je wilt natuurlijk de verzekering die het beste bij jou past, tegen de beste prijs en met transparante voorwaarden zodat je weet wat je van de verzekeraar bij een onverwachte gebeurtenis kunt verwachten. Denk bijvoorbeeld aan welke standaard dekkingen er in een verzekering zitten en of er aanvullende dekkingen nodig zijn.

Bij het afsluiten van een duikreisverzekering is het belangrijk goed te weten waarvoor je bent verzekerd en wat er precies gedekt of vergoed wordt. Ook de hoogte van de dekking is van belang zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan als je de verzekering bij een onverwachte gebeurtenis nodig hebt.

Allereerst zijn er een aantal basisdekkingen die in een goede duikreisverzekering horen te zitten. Duik je wel eens in het buitenland, dan wil je dat de verzekering overal waar je gaat duiken van toepassing is. Het beste kun je kiezen voor een werelddekking, inclusief duikdagtrips in Nederland. Dan hoef je je daar geen zorgen om te maken. Heb je hulp nodig, dan moet je 24/7 terecht kunnen bij een professionele internationale alarmcentrale zodat je zeker weet dat je snel de juiste hulp krijgt.

Enig idee wat de waarde van je kostbare duikuitrusting is? Dat kan zomaar een paar duizend euro zijn. Vooral als je duikt met een technische set of met een uitgebreide duikcomputer. Zorg dus dat er voldoende dekking is voor je duikuitrusting en kijk ook of je foto- en filmapparatuur goed is meeverzekerd. Duik je regelmatig in Nederland, let er dan op dat je duikuitrusting ook voor een dagje duiken in Nederland in de polisvoorwaarden is opgenomen.

Al langere tijd is het onzeker of je (duik)bagage op tijd op de bestemming of bij terugkomst aankomt. Door gebrek aan personeel bij veel luchthavens kan je koffer zomaar op een grote stapel bij de bagageafhandeling terecht komen. Als je dat overkomt, heb je op je bestemming te maken met een aantal internationaal geregelde rechten. In eerste instantie spreek je de luchtvaartmaatschappij of reisaanbieder aan. Via de reisverzekering heb je meestal recht op een vergoeding.

Als het goed mis gaat

Je verzekert je tegen onverwachte gebeurtenissen. Je verwacht natuurlijk een te gekke vakantie met waanzinnige duiken, maar het kan ook zomaar een keer anders lopen. En dan wil je wel goed en adequaat geholpen worden, ook als het goed mis gaat. In ernstige gevallen van ziekte en ongeval neem je altijd eerst contact op met de hulpverleningscentrale van de zorgverzekeraar. Worden de zorgkosten niet of niet volledig gedekt, neem dan contact op met de alarmcentrale van de reisverzekering.

Kijk goed in de polisvoorwaarden of er voldoende dekking is voor hulp bij een serieus ongeval. Denk daarbij aan de hoge kosten van het zoeken en redden én repatriëring naar Nederland. Heb je te maken met een overdrukongeval, dan volgt meestal één of meerdere behandelingen in een recompressiekamer voordat je terug naar Nederland mag. Je krijgt dan ook te maken met extra reis- en verblijfkosten. Als je zoiets overkomt, wil je de hulp goed geregeld hebben.

Duiken is overigens een veilige sport. De meeste duikongevallen kun je voorkomen door altijd fit en binnen je eigen ervaring en brevetlimieten te duiken. De kans op een ongeval is dan klein.

Naast de dekkingen voor het duiken, zijn er ook andere dekkingen waar je rekening mee kunt houden. Geldt de reisverzekering bijvoorbeeld ook voor vakanties zonder duiken? Zoals een zomervakantie, strandvakantie of stedentrip. Zit er een annuleringsverzekering in de reisverzekering of kun je die als aanvullende module afsluiten? Hetzelfde geldt voor het meeverzekeren van je partner of je gezin. En zijn diefstal, verlies en rechtsbijstand ook meeverzekerd?

Het is dus belangrijk bij het afsluiten van een duikreisverzekering, goed naar de polisvoorwaarden te kijken. Hopelijk heb je de verzekering niet nodig, maar als het dan mis gaat, is het fijn te weten dat je de opvolging goed hebt geregeld en ga je onbezorgd op duikvakantie!

Veilige duiken!

Goed verzekerd op duikreis met de NOB 

Wil jij op vakantie lekker duiken zonder dat je je ergens druk over hoeft te maken? Sluit dan de NOB doorlopende duikreisverzekering af, zodat je tijdens je reis goed verzekerd bent. En dat niet alleen – óók tijdens een dagje duiken in Nederland ben je verzekerd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief