Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Wat weet jij van pygmee-zeepaardjes?

Lief hè, de pygmee-zeepaardjes met hun bolle kopjes, korte snuitjes en vrolijke kleurtjes? Maar ze zijn kampioen in de camouflage. Zie ze maar te vinden! Wat weet jij van deze dieren? 

Acht soorten

Pygmee-zeepaardje is een verzamelnaam voor een groep zeepaardjes. Er zijn momenteel acht soorten van deze pygmee-zeepaardjes bekend.

Ieneminie

Pygmee-zeepaardjes worden maximaal 2 centimeter groot – ze zijn erg klein dus!

Best diep!

Een onderzeeër maakte op 100 meter diepte op het Great Barrier Reef voor de kust van Australië een foto van een pygmee-zeepaardje. Dit is voor zover bekend het diepste punt waar het diertje ooit werd gezien.

Foto: Edwin van der Sande

Niet flitsen!

Het dwergzeepaardje heeft geen oogleden en is bijzonder gevoelig voor fel licht. Duikers met felle lampen en fotografen met flitsers vindt hij dus heel vervelend. Bespaar hem ongemak en schijn niet met fel licht op het dier en flits niet.

Echt een kleintje

Het allerkleinste zeepaardje ter wereld is Satomi’s pygmee-zeepaardje. Met een maximale lengte van 1,4 cm van top tot teen is dit echt een kleintje.

Eentje maar

Pygmee-zeepaardjes verschillen van gewone zeepaardjes doordat ze maar één kieuwboog hebben die zich achter op de kop bevindt, in plaats van twee kieuwbogen aan de zijkanten van de kop zoals bij de gewone paardjes. Bovendien zit de broedbuidel van een pygmee-zeepaardje op de romp en niet op de staart.

Ontbijtbord

Denise’s pygmee-zeepaardjes hebben een van de kleinste leefgebieden van alle vissoorten. Zij blijven namelijk hun hele leven op een oppervlakte ter grootte van een ontbijtbordje.

Zwanger

Net als de grotere zeepaarden worden mannetjes zwanger en broeden zij de pygmee-eieren uit in een broedbuidel.

Go with the flow!

Na de geboorte drijven baby-pygmees enkele weken mee met de stroming voor ze zich op een goede plek vestigen.

Foto: Marloes Otten

Vaste stek

Denise’s en Bargibants pygmee-zeepaardjes brengen hun hele volwassen leven door op slechts één gorgoon.

Vechtersbazen

Als pygmee-zeepaardjes vechten, zijn dat meestal mannetjes. Ze proberen elkaar omver te werpen bij de nek of grijpen elkaar vast met de staarten.

Niet alles is wat het lijkt

Niet alle kleine zeepaardjes zijn pygmee-zeepaardjes. Er zijn drie soorten kleine zeepaardjes die wel twee kieuwbogen en de broedbuidel op de staart hebben, net als grotere zeepaardjes. Deze drie soorten worden dwergzeepaardjes genoemd.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief