Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Steven Stegeman – Weekendje steengroeves in België

Een weekendje België! Duikreporter Steven verkent verschillende steengroeves en maakt -natuurlijk!- ook een film.

vodelee-51640

Normaal gaan we ieder jaar met de duikvereniging een weekend naar Zeeland. Voor dit jaar waren er echter andere plannen: een weekendje duiken in de groeves in België.

Op vrijdagochtend vertrokken we al vroeg om halveweg onze eindbestemming al twee duiken te maken in Limburg (Grote Heggen & Boschmolenplas). Na twee leuke duiken in Limburg reden we door naar het zuiden van Belgie.

Zaterdagochtend stond de eerste duik op het programma in de marmer groeve van Traigneuax. Een mooie kleine verscholen groeve. Maar doordat de groeve zo verscholen ligt tussen de bomen krijgt het water geen zonlicht. Het zicht was niet bijzonder goed en het water was koud en donker. Na drie kwartier hielden we het wel voor gezien.

Na aan goede lunch reden we daar naar de groeve van Floreffe. Dit was echt een verbetering ten opzichte van Traigneaux! Vanaf de rand zagen we al mooie grote karpers rondzwemmen in het blauwe, bijna tropisch lijkende water, Iedereen stond te popelen om te duiken en al snel lag iedereen in het water. We besloten eerst wat diepte te maken, maar na 15 meter werd het zicht wel minder. Langs de stijle wanden doken we weer terug richting het ondiepere plateau. Daar lagen we ineens tussen een grote school voorns en dikke karpers brachten ons regelmatig een bezoekje. Alle duikers kwamen tevreden uit het water!

De eerste duik van zondag was in de groeve van la Croisette. Tijdens de briefing zagen we al meerdere karpers en een grote meerval zwemmen. Na het te water gaan besloten we meteen richting de meerval te zwemmen die zich onder de boomwortels aan de overkant van de groeve schielhield. Nadat onze ogen gewend waren aan het donker onder de boom stegen we langzaam op. We zagen niet een, maar twee grote meervallen onder de boomwortels! Wat een prehistorische monsters! En wat groot, de grootste was ruim 2 meter! De indrukwekkend dieren lieten zich een paar minuten bekijken voor ze naar de diepte verdwenen. Later hoorden we dat we erg veel geluk hadden gehad en andere duikers geen meerval hadden gezien. Ook in deze groeve zie je genoeg karpers die absoluut niet schuw zien en regelmatig een je masker of camera knabbelen.

Tot slot stond de groeve van Vodelee op het programma. Deze is een stuk bekender dan de andere groeves waarin we doken. We hadden een reservering en konden van 2 tot 3 uur duiken. Een gigantisch mooie plek, blauw water en kraak helder! Het zicht was ruim 25 meter! Na de instap zagen we meteen twee mooie snoeken en karpers in het blauwe water hangen. Daarna maakten we een rondje langs de wanden en objecten in de groeve. Wat een super locatie om te duiken! Hier kan je je echt de hele dag wel vermaken! Veel vis, diepte, objecten en helder water! Wat wil een duiker nog meer?

België is echt een leuke bestemming om met een vereniging te duiken! ook een duik stop in Limburg op de heen of terugweg om de reis te onderbreken is een aanrader. In onderstaand filmpje een compilatie van het duiken in België.

meerval-51640

Dit bericht delen

Steven Stegeman

Enthousiaste divemaster uit het oosten van Nederland. Ik duik veel in plassen in de omgeving en in Duitsland. Ook op vakantie moet er gedoken worden! Filmpjes van mijn duiken zie je op mijn Youtube kanaal onder de naam ScubaVlog.

4 reacties

 1. Wij hebben twee jaar geleden ook deze groeves aangedaan. Echt super leuk! Wat je ook nog had kunnen doen was duiken in het stuwmeer “Les Lacs de l’Eau d’Heure” gigantisch veel snoeken bizar helder water. Op 25 meter had je nog niet eens een lamp nodig.

  REAGEREN
  • Hallo! Wij verbleven aan het Lac maar hadden geen ruimte in het schema om daar te duik. Volgende keer maar dan

   REAGEREN
 2. Milan de Jong

  Dat ziet er goed uit zeg, ik had er geen idee van dat er zoveel vis in die plassen zat.

  REAGEREN
  • Vis genoeg, leuk voor mensen die diep en minder diep willen duiken

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *