Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Walvissen scrubben huid in ondiep kustwater

Groenlandse walvissen zwemmen soms naar kustgebieden om hun huid te scrubben, zo blijkt uit een nieuwe studie.

In de ondiepe wateren schuren de dieren hun huid langs de rotsen, waarschijnlijk om dode huidcellen en stukjes ruwe huid te verwijderen. De walvissen zijn hier gemiddeld vijf tot acht minuten mee bezig. Dat melden Canadese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Plos One.

Onderzoeksleider Sarah Fortune zag ooit in een kustgebied bij Baffin Island in Canada Groenlandse walvissen (Balaena mysticetus) op een vreemde manier op hun rug heen en weer rollen. Ze had geen idee wat de dieren deden, en besloot het gedrag samen met haar collega’s van de Universiteit van British Columbia te onderzoeken met behulp van camera’s in een drone.

Tijdens het onderzoek filmden ze de walvissen vanuit allerlei hoeken. Al snel constateerden ze dat veel van de dieren ruwe plekken op hun huid hadden. Ook waren de walvissen op sommige plaatsen aan het vervellen. Bij de rollende bewegingen in het water schuurden de dieren precies deze plekken langs de rotsen op de bodem. Sommige walvissen wreven minutenlang met hun kin, kop en rug langs de rotsen.

Parasieten
Volgens de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science heeft het scrubben vermoedelijk een belangrijke functie voor de gezondheid van walvissen. De dieren schuren zo waarschijnlijk parasieten van hun huid. Ook verwijderen ze bij het scrubben mogelijk stukjes verbrande huid die op termijn kanker kunnen veroorzaken.

Bron: NU.nl

[update 25-11]

Dit bericht delen

Redactie DuikeninBeeld

Heb je vragen, opmerkingen of ideeën? Mail ons op redactie@duikeninbeeld.tv.

3 reacties

  1. Beste redactie,
    waarom is bij dit stukje een haai afgebeeld? Het gaat toch over Groenlandse walvissen!

    REAGEREN
  2. Deze is (ook) heel mooi en passend!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *