Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Waar kun je duiken met manta’s?

Manta’s staan bij de meeste duikers hoog op de wensenlijst. En dat is niet voor niets! Deze sierlijke dieren zijn schitterend om te zien en laten zich vaak rustig bewonderen. Waar je ze kunt tegenkomen? Wij hebben tips voor je.


De lijst is zeker niet volledig! Heb jij op een andere locatie manta’s gezien, laat het ons vooral weten door onder aan dit artikel een reactie te plaatsen! 

Manta Point, Bali, Indonesië

Voor de kust van Bali ligt het kleine eiland Nusa Penida met Manta Point. Dit enorme rotsblok op de zandbodem is een poetsstation voor manta’s. Als een onderzees bergje steekt het rotsblok uit de bodem omhoog – de top ligt op ongeveer 6 meter diepte. De manta’s komen uit de diepte over en zweven langs het rotsblok om zich door de poetsvissen te laten ontdoen van parasieten.

Komodo en Flores, Indonesië

Vanaf het eiland Flores vertrekken zowel dagtrips als live-aboards naar de Komodo-eilanden. De stevige stroming zorgt daar voor voedselrijk water en op verschillende duikplaatsen zijn dan ook manta’s te vinden. Een bekende duikplaats is The Airstrip, ook wel Manta Alley genoemd – een strook zandbodem van honderden meters met een aantal kleine rots- en koraalformaties. De manta’s zwemmen met de stroming mee over The Airstrip – het zijn net vliegtuigen die gaan landen – en laten zich onderweg poetsen op een van de poetsstations.

Ukulhas Thila, Ari Atol, Malediven

Een van de bekendste duikplaatsen voor manta’s in de Malediven is Ukulhas Thila. Het stroomt hard rond de koraaltoren die van de bodem op 30 meter diepte tot 15 meter onder het wateroppervlak omhoog steekt. De top van de toren is een poetsstation voor manta’s.
Om te snorkelen met manta’s moet je in Hanifaru Bay zijn. In dit beschermde gebied mag alleen nog gesnorkeld worden, duiken is er verboden. Als de omstandigheden goed zijn, is het water hier zo rijk aan plankton dat grote groepen manta’s op het voedsel af komen. De kans dat er een of meerdere walvishaaien voor hetzelfde plankton komen, is groot. Het verschijnsel van de rondcirkelende en etende manta’s wordt ‘cyclone feeding’ genoemd – een bijzonder verschijnsel. De beste periode om dit waar te nemen is tussen eind juli en begin oktober.

Cabo Marshall, Galapagos

Deze duikplaats wordt door veel live-aboards in de Galapagos aangedaan omdat er bijna altijd reuzenmanta’s zitten. Cabo Marshall is een echte wandduik – de wand valt loodrecht de diepte in en eindigt op circa 40 meter.

Raja Ampat, Indonesië

Meerdere duikplaatsen in Raja Ampat staan bekend om demanta’s. In het noorden is dat bijvoorbeeld Blue Magic, waar zich verschillende poetsstations voor de reuzenmanta’s bevinden. Als je weet dat Raja Ampat uit meer dan 600 eilanden bestaat, kun je je voorstellen dat er duikplaatsen genoeg zijn! Ieder jaar komt deze bestemming voor in de lijst van mooiste duikplaatsen ter wereld en dat is niet alleen vanwege de manta’s.

Raja Ampat. Foto: Filip Staes, Onderwater Fotografie Academie.

Cocos Islands, Costa Rica

Bij de Cocos-eilanden zijn het hele jaar manta’s te zien, maar het aanbevolen seizoen loopt van december tot mei, omdat de zee dan kalmer is. De bekendste duikplaats voor manta’s is Bajo Alcyone, hoewel ook op andere duikspots de kans op een manta bestaat.

Koh Bon, Thailand

Deze duikplaats in Thailand ligt ten noordwesten van de Similan-eilanden. Een grote groep manta’s is hier in de maanden november tot april te vinden. Omdat de manta’s hier meestal tot geringe dieptes komen, zijn ze ook voor snorkelaars goed te zien. Duikers kunnen op dieper gelegen plateau’s de manta’s bewonderen, maar moeten wel rekening houden met stevige stroming.

Yap, Micronesië

Hier zijn het hele jaar door manta’s te zien, maar de beste maanden zijn december tot en met april. In deze maanden zijn er vaak groepen manta’s en met een beetje geluk kun je getuige zijn van de paringsrituelen van deze prachtige dieren. Er zijn verschillende poetsstations waar de manta’s graag rondhangen, maar ook tijdens duiken aan de buitenzijde van het rif is de kans op manta’s groot.

4 reacties

  1. Manta’s?
    Aquaventure, Addu Atol, Maldives.
    Ongeevenaard.

    REAGEREN
  2. Egypte en dan Deadelus, meerdere manta’s tijdens de duiken daar gezien!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief