Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Maar 3 sepia’s

Vroeger was je teleurgesteld als je ‘maar’ drie sepia’s zag. Tegenwoordig ben je blij met drie!

Duik 861.

De wekker gaat om 05:00 ik ga snel mijn bed uit ik pak mijn duik spullen en camera en leg alles in de auto. Onderweg naar de Bergse Diepsluis nog even de duikfles vullen en dan sta ik om 06:00 op de parkeerplaats van de Bergse diepsluis.
Ik ben als eerste en sta op mijn vaste plekje vooraan bij de trap ik tuig mijn spullen op en wacht op Lia (andere Lia) en John ik heb met ze afgesproken want ook zij wilde sepia’s spotten. We maken een praatje, we wisselen nog wat informatie uit over waar eventueel sepia’s zouden kunnen zitten en dan ga ik te water.

4-J5250344-50681

Vanaf de kant lijkt het zicht heel goed maar als ik mijn hoofd onderwater doe is het zicht uitermate ruk, je doet er niks aan maar toch baal ik een beetje. Onderweg naar de stokken heb ik nog wel de gedachten van “had ik nu maar voor macro gekozen” vooral als je weer harlekijn slakjes, platvisjes en nog meer van dat mooie kleine spul tegen komt. Bij de stokken is het zicht nog slechter er schiet wel een pijlinktvis weg in de buurt van de stok waar eitjes van de pijlinktvis hangen, ik blijf er zeker 5 minuten hangen maar ik zie geen pijlinktvis meer, ik besluit daarna maar naar rechts te gaan.

3-J5250353-001-50681

Ik zoek alle stokken af onderweg richting de witte streep en dan kom ik Ton tegen die is 2 sepia’s aan het fotograferen is. Ik laat hem lekker zijn gang gaan en ga nog even verder zoeken en een rekje verder zie ik nog een sepia liggen. Helaas ligt hij op de bodem die helemaal zwart is nu komt de sepia niet zo mooi op de foto en de sepia is ook niet zo beweeglijk af en toe stijgt hij op en zet eitjes af en gaat dan weer op de zwarte bodem liggen. Na dit een beetje aan gezien te hebben ga ik nog even naar het andere rekje waar de 2 sepia’s rondhangen,Ton is nog bezig met fotograferen dus ga ik er nog maar een eindje vandaan hangen zodat Ton zijn gang kan gaan.

2-J5250367-001-50681

Na een tijdje mag ik mijn gang gaan het is allemaal niet zo spannend het mannetje was niet super actief behalve als je iets te dicht bij het vrouwtje kwam. Het zicht is echt ruk en als er op een gegeven moment een setje duikers aan komt word het er allemaal niet beter op ik wijs ze nog de sepia’s aan en ik besluit nog even verder te zoeken. Ik vind daarna nog wat sepia rekjes maar geen sepia te bekennen, ik ga wat ondieper en zwem weer richtig de trap, onderweg naar de trap kom ik nog een school met jonge zeebaars tegen maar het zicht is maar 1 tot 1,5 meter ik zie de schimmen voorbij zwemmen maar daar blijft het bij en ik ga er uit.

1-J5250391-50681

Er zijn jaren geweest dat je teleurgesteld was omdat je maar 3 sepia’s had gezien tijdens een duik, nu ben je helemaal enthousiast omdat je 3 sepia’s heb gezien. Na de duik nog even napraten over de duik met Lia, John en Ton en houd ik het voor gezien ik ga naar huis voor een ontbijtje.

Ik ben ongeveer 106 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 06:20 te water gegaan, de watertemperatuur was 17 graden, het zicht was erg matig, ik ben max. 8,4 meter diep geweest.

Dit bericht delen

2 reacties

  1. Avatar

    Klopt het dat er dit jaar zeer weinig sepia’s zijn? Zou er sprake kunnen zijn van een gerichte vangst ipv louter bijvangst? Worden gevangen sepia’s dan wel of niet terug uitgezet? Is er een vergrootte toename van de natuurlijke vijanden (roggen,haaien, andere roofvissen) soms? Of zijn er nog andere niet genoemde factoren die kunnen meespelen in het teruglopen van de aantallen? Ik vraag het me af … Of zouden milieu issues wel eens aan de basis kunnen liggen van de terugloop?

    REAGEREN
  2. Avatar

    Xavier, ik zou het niet weten er zijn diverse theorieën over door evenveel mensen en die lopen erg uiteen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *