Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Vroeg uit de veren

Het weer is ideaal voor duikjes met de boot. Voor Dirk en zijn buddy’s wordt het genieten in Dahab.

Er is weinig wind voorspeld (dat blijft trouwens heel de week zo) en dus een ideale dag voor de bootduiken.

Om 07.00 uur staan we al bij het duikcentrum. We rijden langs de controleposten naar het haventje van Dahab. Ontbijten doen we aan boord. Het is een uurtje varen naar de eerste duikstek.

De boot kan hier niet voor anker, er wordt gesproken over stroming en vorige keer maakte ik het mee dat ik, met mijn camera in de hand, alle moeite had om terug aan boord van de – ondertussen verder varende – boot te geraken. Ik besluit de eerste duik te skippen … Petra en Peter komen heel enthousiast terug boven en klimmen zonder problemen aan boord. Stroming? Niets van gevoeld! We varen naar een beschut baaitje, waar we voor anker gaan naast een andere boot.

Na het oppervlakte interval gaan we daar te water. Een Napoleonvis zwemt in te verte voorbij. We dalen af naar 20 meter langs de rifwand. Onder ons een gapende diepte. Er staan gigantische reuzenwaaierkoralen (gorgonen).

Dirk-Van-den-Bergh_20180417_papegaaivis-65401

Er zit veel leven en opvallend veel papegaaivissen. Met hun sterke kaken bijten ze stukken van het harde koraal.
De terugtocht gaat over een begroeide zandvlakte op een diepte van 10 meter. Hier is van alles te zien, met voor mij de eerste waarneming van de Geelvlekplatworm.

Dirk-Van-den-Bergh_20180417_Geelvlekte-platworm-65401

Ik ga al wat hoger hangen om zeker te zijn dat ik met mijn luchtvoorraad terug tot aan de boot geraak! Na 61 minuten zijn we terug aan boord. We lunchen en terwijl we ons klaarmaken voor de volgende duik vaart de boot naar de volgende duikstek. Hier gaat hij ook niet voor anker, maar deze keer ga ik wel mee want de wind is ondertussen helemaal gaan liggen en … er is geen stroming! We dalen ineens af naar 20 meter. We zwemmen over een prachtig koraallandschap en de lichtinval maakt het allemaal nog mooier. Even een grotje in en bij het uitkomen zit er een reuzenkogelvis die met zijn grote tanden wel héél dicht bij mijn lens komt!

Dirk-Van-den-Bergh_20180417_reuzenkogelvis-65401

Op de koraalblokken zit allerlei klein leven. Dit slakje, wat ik na opzoeking identificeer als de Geellipchelidonura (een kopschildslak), kan ik aan mijn nieuwe waarnemingen toevoegen

Dirk-Van-den-Bergh_20180417_Geellipchelidonura-kopschildslak-65401

Gunther wijst een Graeffes zeekomkommer aan. Normaal liggen die levenloos op de bodem, maar deze kruipt op een koraalblok en ik kan mooi zijn tentakels in beeld nemen. Prachtig! Vanaf nu bekijk ik die lelijke dieren met een ander oog!

Dirk-Van-den-Bergh_20180417_Graeffes-zeekomkommer-65401

Na 62 minuten wordt de OSB opgelaten en de boot komt ons halen. Ik geraak deze keer dank zij de aanwijzingen van Gunther zonder probleem terug aan boord. Het is heerlijk nagenieten terwijl we terugvaren!

Onderstaande video is in HD1080p, dus eventueel de settings aanpassen voor de beste kwaliteit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief