Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Op tijd voor het ontbijt

Duikreporter John Landa is er vroeg bij. Hij maakt een ochtendduikje bij de Bergse Diepsluis en schuift vervolgens thuis aan voor het ontbijt.

Duik 866, donderdag 04-06-2017, Bergse diepsluis, Nederland. Het blijft toch een van mijn favoriete stekken de BD het heeft voor mij veel voordelen, het is dicht in de buurt en je kunt er altijd duiken ongeacht tij en er is altijd wel wat te zien om te fotograferen. Vandaag neem ik de 30 mm maar weer eens mee want dat was weer een tijdje geleden.

1-J6040493-51232

Ik ben er al heel vroeg en is ik sta weer op mijn prive parkeerplaats (grapje) vlug omkleden en optuigen dan lig ik er voor 6 uur nog in. Als ik op de trap sta bij het water staat er een flink windje en flink wat golfslag en het water aan de kant is erg bruin, dat belooft niet veel goeds. Het zicht onderwater is inderdaad niet veel soeps (over soep gesproken) maar als ik de 4 meter diepte voorbij ben klaar het op en heb ik redelijk goed zicht.

6-J6040518-51232

Ik ga alle rekjes af om te kijken of ik nog sepia’s of pijlinktvissen tegen kom ik kan ze misschien niet op de foto zetten met mijn macrolens maar ik vind het schitterend om deze beesten te zien. Links is niet veel te bekennen maar wat wel opvalt dat er gewoon heel veel sepia en pijlinktvis eitjes te zien zijn, we zien de sepia’s en pijlinktvissen niet in grote getale maar ze zijn er wel geweest. Ik ga nog maar eens de andere kant op richting het platform en daar ligt in het wier een sepia hij ligt maar een beetje te liggen ik denk wachtend op een maatje, ik maak een paar foto’s en we gaan weer door naar de volgende sepia rekjes.

2-J6040581-51232

Op de rekjes zit mijn favoriete onderwerp de heremietkreeft en deze keer heeft zijn huisje een mooi tapijtje van zeerasp. We gaan nog verder en ik kom heel veel sepia rekjes tegen en ik zie ook nog een sepia weg schieten ik wacht nog even bij het rekje waar zo te zien verse eitjes aanhangen maar er komt geen sepia meer in de buurt ik ga verder met wat macro fotografie. Ik ben lekker bezig met een weduweroos op de foto te zetten krijg ik het gevoel dat er iets gaande is, ik kijk op en ik zie 2 vechtende sepia’s ik schrik maar wat een schouwspel en op de achtergrond komt er een school jonge zeebaars voorbij, hoe mooi wil je het hebben.

1-J6040553-51232

Ik zie nog een paar sepia’s maar ze zwemmen elke keer van me vandaan maar het geeft niks het mooiste heb ik al gezien. Ik zwem op een meter of 4 diepte terug want als ik ondieper ga is het zicht erg matig, op deze diepte kom ik heel veel kreeften tegen en dan bedoel ik echt opvallend veel. Een jonge kreeft staat stoer voor zijn schuilplaats en was van mooie grote om met de macrolens een foto van te maken. Na wat foto’s probeer ik of ik met een snoot op de flitser zijn ogen beter uit kan lichten en als ik de kreeft heel dicht benader valt hij mijn flitser aan en dat gebeurd in een fractie van een seconde. Dat je van zo’n klein kreeftje toch nog kan schrikken.

8-J6040502-51232

Ik kom nog een hele mooie grondel tegen die was echt opvallend zwart hij lag in een lege oester en stak mooi zijn kopje eruit helaas lagen er wat stenen rondom zodat ik er niet echt goed dichtbij kon komen om er echt een mooie foto van te maken maar mijn lucht raakt op en ik ben in de buurt van de trap dus ga ik eruit. Omkleden mijn spullen in de auto gelegd nog een praatje maken met bekende en ik ben weer op tijd voor het ontbijt, lekker toch. Ik ben ongeveer 109 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 06:00 te water gegaan, de water temperatuur was 19 graden, het zicht was ondiep matig en dieper goed, ik ben max. 8,2 meter diep geweest.

Dit bericht delen

John Landa

Mijn naam is John Landa ik duik sinds 2007 ik duik voornamelijk om te fotograferen en te filmen, duiken zonder een camera kan ik me nauwelijks voorstellen. Ik schrijf al jaren een blog over de duiken die ik maak.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Wanneer je de site blijft gebruiken, ga je akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

We zijn wettelijk verplicht om je te informeren en je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken. Op DuikeninBeeld gebruiken we functionele cookies. Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website. Daarnaast gebruiken we analytics cookies. Via Google Analytics worden geanonimiseerd gegevens over het gebruikersgedrag verzameld. Zo kunnen wij zien hoe bezoekers zoals jij de website gebruiken, en kunnen wij op basis daarvan de website verbeteren.

Sluiten