Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken / Foto en film

Vreemde vogels

Iedereen kent ze wel, die wat oude, luie maar o zo slimme vissen die door hun jarenlange ervaring weten dat je in het licht van een duiklamp heel eenvoudig op gedesoriënteerde jonge visjes kunt jagen.

De eerste keer dat ik hiermee geconfronteerd werd, was op Bonaire: de bekende tarpon Charly had met zijn plotselinge uitvallen vanuit het duister al menigeen de stuipen op het lijf had gejaagd. Gewoon omdat hij een visje voor de neus van een duiker weg wilde happen.

Fuut

Ook in Nederland zijn enkele grote baarzen hier flink bedreven in. Maar toen ik op een avond in de Spiegelpolder net mijn duik wilde beëindigen. schoot er plotseling een vage schim vlak langs mij heen. Wat het was, kon ik zo snel niet zien, maar zijn manier van bewegen was voor mij totaal vreemd. Even later verscheen hij weer. Het was een fuut die vanaf het wateroppervlak naar beneden dook om kleine visjes te vangen. Met korte tussenpauzes keerde hij steeds weer terug in mijn blikveld. Al snel viel mij op dat hij gebruikmaakte van het licht van mijn duiklamp dat de zilverkleurige visjes oplichtte waardoor ze goed opvielen.

Groothoek

Enkele dagen later ging ik in dezelfde plas weer een duikje maken. De fuut was in geen velden of wegen te bekennen. Maar toen ik tegen de schemering mijn duik wilde afbreken, kwam hij toch weer voorbij schieten. De vorige keer was ik er niet op berekend geweest en was mijn camera uitgerust met een macrolens. Nu had ik de groothoek erop gezet voor het geval de fuut weer zou opduiken. Als het mij zou lukken om dat vast te leggen, zou dat volgens mij wel een spectaculair plaatje kunnen opleveren.

Deplaat_vreemdevogels2Vanwege de snelle, onvoorspelbare bewegingen van de fuut onder water was het niet eenvoudig. Gelukkig ben ik in het bezit van een digitale spiegelreflex die snel kan reageren, maar dan nog bleek het haast onbegonnen werk. Ik kwam erachter dat hij zo geconditioneerd was dat hij elke avond tegen de schemering zijn jacht begon. Logisch waarschijnlijk omdat dan de meeste visje tevoorschijn komen en deze in het licht van een duiklamp vanaf het wateroppervlak goed te zien zijn.

Elke avond

Na een paar dagen was ik net zo geconditioneerd en ging ik elke avond om dezelfde tijd weer het water in. Elke keer met een andere lens in de hoop dat het mij toch zou lukken. Voor de fish-eye bleef hij te veel uit de buurt en met de 60 mm macro lukte het mij niet om hem goed in beeld te krijgen, laat staan scherp te krijgen. Na nog een vruchteloze poging met de 24 mm bleek de 14 mm het meest geschikt. Daarmee kon ik, zonder te veel in de zoeker te kijken, de fuut zo veel mogelijk volgen, de camera in de richting van de fuut houden en maar afdrukken. De autofocus deed vanwege de lichtgevoeligheid van 2.8 van de 14 mm redelijk zijn werk. In combinatie met de redelijk grote scherptediepte was het dan ook mogelijk om zo’n lastig object aardig in beeld te krijgen. Uiteraard was het grootste gedeelte mislukt, maar gelukkig zaten er ook geslaagde opnamen bij.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief