Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Voor het eerst diep in de Oosterschelde

Deze keer maakt duikreporter Dirk twee duiken in het noordoostelijke deel van de Oosterschelde.


Datum:  25 september 2016
Duiklocatie: Goudzwaard en Zoetersbout

duikreport-call-to-action-350x85

Dirk_Van_den_Bergh_20160925_twee_strandkrabben-40961

Mijn Buddy voor vandaag is Gil Verschuren. Omdat hij gisterenavond pas laat thuis was spreken we iets later af en daarom kunnen we niet op de kentering duiken. De keuze van duikstek is echter snel gemaakt: Gil heeft nog nooit bij Goudzwaard gedoken en daar kan je in de Oosterschelde buiten de kentering duiken.

Om 11.05 uur liggen we in het water. De HW kentering was om 10.40 uur. Na het ondiepe gedeelte gaan we rechtuit tot 10 meter diepte en slaan dan links af, tegen de lichte stroming in. Gil ziet twee mooie sepia’s, maar ik kan ze niet filmen: mijn camera geeft steeds een SD card error… Damned! Ik blijf mijn camera voortdurend aan en af zetten en op het moment dat we terugkeren werkt hij eindelijk weer, zodat ik toch nog wat beeldjes van deze duik kan maken. We laten ons met de zachte stroming meedrijven tot we na 77 minuten terug aan het strandje zijn.

Doen we nog een tweede duikje? Ja toch! Bij Zoetersbout heeft Gil ook nog nooit gedoken en dat ligt vlakbij, dus geen tijdverlies met verplaatsen! We houden onze duikpakken aan en nadat ze uitgelekt zijn stappen we zo in de auto. Twee minuten later zijn we bij Zoetersbout. Het is nog even wachten voor de volgende duik tot we voldoende oppervlakte-interval hebben.

Dirk_Van_den_Bergh_20160925_onderwaterlandschap-40961

Het duikplan is uitzwemmen op 130° en dan links richting Noord. Zo stijg je langzaam terug naar boven richting kant om dan opnieuw links af te slaan en op een diepte tussen de 3 en de 5 meter de ronding terug naar de duiktrap te nemen. Veel navigatie is daar niet bij nodig!

Na 1 uur en 50 minuten zijn we het wachten moe en gaan we het water in. Het zicht is goed en blijft goed, zelfs op diepte! We hebben blijkbaar een goede koers genomen want de wand, die steil afdaalt, blijft mooi begroeid. We zakken en zakken … tot we op 24,3 meter zijn. Nog steeds goed zicht, zelfs dieper ook nog, maar dit vind ik wel diep genoeg: nooit eerder was ik in de Oosterschelde op deze diepte! De vorige max. diepte lag op 22,7 meter en dat was samen met mijn instructeur voor het behalen van de 2*, 107 duiken geleden …

We stijgen langzaam terug naar boven en op 12 meter diepte zegt mijn computer (die conservatief ingesteld staat) dat we een dieptestop van 1 minuut moeten houden. Hét moment van de duik is een steenbolk die tot onder de lens van mijn camera (die het opnieuw doet na het wisselen van de batterij) komt gezwommen. Op 5 meter houden we onze veiligheidsstop van 3 minuten en dan laten we ons rustig door de stroming terug tot aan de duiktrap brengen.

We hebben er weeral van genoten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief