Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Volop haaien en roggen voor de monding van de Oosterschelde

Op 13 juli nam Ron Offermans op uitnodiging van Sportvisserij Nederland deel aan de speciale VIP-dag van het project Sharkatag. Hij ging op zoek naar haaien en roggen…

Sharkatag - juli 2016 - Foto: Ron OffermansHaaien worden de laatste jaren weer vaker gesignaleerd in onze wateren en dan vooral in de monding van de Oosterschelde. Het project Sharkatag is opgezet om in kaart te brengen om welke haaien het gaat en in welke aantallen ze voorkomen. Met het oog daarop worden zo veel mogelijk sportvissers, maar ook beroepsvissers gemobiliseerd. De gevangen haaien worden opgemeten, getagd en teruggezet. Zo krijgt men in de loop der tijd een goed beeld van hun verspreiding.

De rond de honderd genodigden werden op 13 juli om negen uur ’s morgens ontvangen in een tent op het werkeiland van Neeltje Jans. Na een presentatie van projectleider Niels Breve lagen er tien bootjes klaar om iedereen naar de visgronden te brengen. Deze bevinden zich vlak voor de stormvloedkering, op slechts tien minuten varen.

Ikzelf zat op een van de kleinste bootjes, samen met één echte sportvisser, projectleider Niels, een verslaggever van omroep Zeeland en twee bemanningsleden. Het weer was ondanks de gunstige voorspelling redelijk winderig. Mijn idee om het water in te duiken en snorkelend rond de bootjes half/half opnamen te maken van het vangen en terugzetten bleek niet uitvoerbaar. Het was überhaupt de vraag of er in de korte tijd, die de organisatie voor het vissen zelf had uitgetrokken, veel haaien zouden worden gevangen. Niet ten onrechte: door de tien bootjes werden er in totaal zes haaien en één stekelrog gevangen. De mazzel voor mij was dat vier daarvan door de vissers van mijn bootje waren gevangen.

Besloten werd om de laatste gevangen haai mee terug te nemen naar de haven voor al die ongelukkigen die twee uur op het water hadden moeten schommelen zonder één haai te zien. Toen zag ik de kans schoon om alsnog mijn idee uit te voeren. Toen alle bootjes binnen waren en iedereen een blik had kunnen werpen op de gevangen haai en stekelrog, werden ze voorzichtig teruggezet. Ik had inmiddels mijn natpak aangetrokken en lag er helemaal klaar voor.

Wil je onderstaande foto’s in hun geheel en in groter formaat zien, klik op een willekeurige foto en de diavoorstelling start.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief