Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Vissers vangen Zeeuwse haaien voor onderzoek

Zo’n 14 boten met sportvissers deden woensdag mee aan ‘Sharkatag’. Een evenement waarbij sportvissers hun steentje kunnen bijdragen aan een haaienonderzoek.

Sharkatag
De sportvissers gingen de Noordzee op met als doel zoveel mogelijk haaien te vangen en te voorzien van een merkje of gemerkte haaien terug te vangen. Dat is namelijk het doel van ‘Sharkatag’. Sportvisser Mike Dijkstra ving vandaag zelfs drie gevlekte, gladde haaien.  In totaal werden vandaag vijf haaien gevangen.

Verzamelen
Door het verzamelen en analyseren van deze gegevens komt waardevolle informatie aan het licht die gebruikt kan worden om een beeld te krijgen van de haaienpopulatie, hun gedrag en verspreiding. Dit kan gebruikt worden om de haaien een beschermde status te geven.

Haai
Zo werd een haai, die tijdens een voorgaande editie van Sharkatag was gemerkt, opnieuw gevangen in de Golf van Biskaje op meer dan 1400 km van de eerdere vangstlocatie. Andere in Zeeland gemerkte haaien bleken zich in de winter in het Engelse kanaal te verzamelen. Sharkatag duurt nog tot en met vrijdag.

Foto: Hans Hillewaert

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief