Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Vissen zoeken de diepte op

haringVissen zullen waarschijnlijk in diepere delen van de oceanen gaan leven door de opwarming van de aarde, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Straalvinnige vissen in koraalriffen zijn bij warm weer minder vaak te vinden op hellingen van koraalriffen. Waarschijnlijk zoeken de dieren verkoeling door op grotere diepte te gaan zwemmen. Dat melden Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Coral Reefs.

De wetenschappers rustten 60 straalvinnige vissen van de soort Lethrinus miniatus uit met elektronische ontvangertjes aan de hand waarvan hun positie in het water kon worden bepaald. Het onderzoek werd uitgevoerd in het zuiden van het Great Barrier Reef.

Uit hun analyse blijkt dat de vissen op warme dagen vaak niet in het rif zwemmen, maar in oceaandelen die tientallen meters dieper zijn.

De onderzoekers onderzochten of dit gedrag van de vissen te maken kon hebben met luchtdruk, of het uitblijven van regenval. Maar alleen temperatuur blijkt van invloed te zijn op de diepte waarop de dieren zwemmen.

Visserij

De studie is volgens de onderzoekers nog te kleinschalig van opzet om definitieve conclusies uit te trekken. Maar de neiging van vissen om dieper te gaan zwemmen bij warmer weer zou volgens hoofdonderzoekster Leanne Curry gevolgen kunnen hebben voor de visserij.

“We hebben een commercieel interessante vissoort onderzocht”, aldus Curry. “Als deze vissen in de toekomst niet meer in de ondiepere delen van de zee leven, zullen vissers veel meer moeite hebben om ze te vangen.”

De straalvinnige vissen die bij het onderzoek werden gevolgd kunnen overleven tot op een maximale diepte van rond de 160 meter.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief