Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Reizen

Vijfmaal koraalvriendelijk zonnen

Het is zomer – de tijd dat de zon zich van zijn beste kant laat zien. En of je nu in de Nederlandse zon zit of onder een tropisch zonnetje vertoeft, je moet je beschermen. 

Op steeds meer tropische bestemmingen groeit het dat de liters zonnebrand die we smeren, niet altijd even goed zijn voor het milieu en dan met name voor de koraalriffen. In onder andere Mexico, Hawaï en Palau hebben de ingrediënten van zonnebrandmiddelen en hun effect op het milieu de aandacht maar ook op ons ‘eigen’ Bonaire is er steeds meer aandacht voor. Reden om eens beter naar ‘goede’ zonnebrandmiddelen te kijken.

Jaarlijks komt er ongeveer 14.000 ton aan zonnebrand in de oceanen terecht omdat we gaan zwemmen, duiken en snorkelen nadat we ons ingesmeerd hebben. Het meest schadelijke ingrediënt is oxybenzon of benzofenon 3. Dit wordt opgenomen door de koralen waardoor ze zich uiteindelijk niet meer kunnen voortplanten, of verbleken. Als duikers willen we natuurlijk zo lang mogelijk genieten van de natuur onder water, dus elk steentje dat we bij kunnen dragen aan het behoud hiervan, is meegenomen.

Maar welke producten zijn nu wel veilig te gebruiken? De lijsten met ingrediënten staan minuscuul klein op de producten vermeld en zijn amper leesbaar.

We zijn in de wereld van zonnebrandcrèmes gedoken en zetten een aantal meer milieuvriendelijke producten voor je op een rijtje (de lijst is niet volledig en in willekeurige volgorde). Let op: zelfs binnen een merk kan het zijn dat het ene product wel en en het andere product niet oxybenzonvrij is. We hebben ook gekeken naar de beschikbaarheid van de verschillende producten in Nederland.

  • Nivea SUN (tegenwoordig ook oxybenzonvrij), algemeen verkrijgbaar
  • Island Tribe, verkrijgbaar bij Bever Sport, zowel in de winkels als online
  • Lovea, verkrijgbaar bij Holland & Barret (voorheen De Tuinen)
  • Holland & Barret (voorheen De Tuinen), juist… verkrijgbaar bij Holland & Barret
  • Etos, verkrijgbaar bij Etos

We wensen je een mooie, zonnige en koraalvriendelijke zomer, in Nederland of daarbuiten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief