Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Vijfmaal duiken op een vliegtuig

Wat deze wrakken en vliegen met elkaar te maken hebben? Het zijn vliegtuigen. Sommige zijn afgezonken als kunstmatig rif, andere zijn neergestort. Dit zijn vijf duikbestemmingen waar je op een vliegtuigwrak kunt duiken.

Dakota en Airbus A300, Turkije

Bij Kas, Turkije werd in 2009 een Dakota afgezonken waar die in de Tweede Wereldoorlog paratroepers vervoerde. Het vliegtuig met een spanwijdte van 30 meter ligt op 26 meter diepte en is een bekende duikattractie.
In 2016 kreeg Turkije nog een tweede vliegtuigwrak: een Airbus A300 werd speciaal voor duikers geprepareerd en afgezonken voor de kust van Kusadasi. Dit wrak ligt op 22 meter diepte op de zandbodem.

Boeing 737-200, British Columbia, Canada

In 2006 werd bij Chemainus in British Columbia een Boeing 737-200 afgezonken als kunstmatig rif. Het 30 meter lange vliegtuig ligt met het ondiepste punt op 18 meter diepte. Alle stoelen en kabels zijn uit het wrak verwijderd zodat je er veilig in kunt. Inmiddels heeft het wrak een opvallende verscheidenheid aan onderwaterleven aangetrokken.

Bristol Blenheim Bomber en Bristol Beaufighter, Malta

Bij Malta kun je een diepe duik maken op twee vliegtuigwrakken.
Een Bristol Blenheim bommenwerper werd in 1941 vlak na het opstijgen aangevallen en stortte in zee, 800 meter uit de kust. De piloten wisten het vliegtuig op tijd te verlaten en werden gered. Het diepste punt is 42 meter, maar ook binnen de veilige recreatieve dieptelimieten heb je een mooie duik.
Een ander vliegtuigwrak bij Malta is dat van een Bristol Beaufighter. In maart 1943 kreeg dit tweemotorige vliegtuig motorproblemen en stortte het in zee. Het wrak ligt op zijn kop op 40 meter diepte op de bodem.

Convair CV240 en YS-11, Aruba

Voor de kust van Renaisance Island bij Aruba, liggen twee vliegtuigwrakken. De Convair CV240 ligt  het minst diep. Het vliegtuig werd door de lokale overheid in een drugsonderzoek in beslag genomen en later afgezonken voor duikers. In 1999 brak orkaan Lenny het vliegtuigwrak in tweeën en kwamen beide delen iets uit elkaar te liggen.
In 2004 werd er een tweede vliegtuigwrak afgezonken voor Renaissance Island. Het passagiersvliegtuig YS-11 was van Air Aruba voor de maatschappij failliet verklaard werd. Het toestel heeft een lengte van 26 meter en een spanwijdte van 33 meter. Dit vliegtuig staat rechtop op een iets aflopende zandbodem, met de cockpit op 14 meter en de staart op 25 meter diepte. Op de zijkant van het vliegtuig is het logo van Air Aruba nog zichtbaar. Dankzij het goede zicht kun je het hele vliegtuig al vanaf een afstandje zien.

Beide vliegtuigwrakken kunnen in een duik bekeken worden, hoewel je dan wel je geen-decompressietijd en luchtvoorraad goed in de gaten moet houden.

Foto: Rene Weterings

Cockpit Boeing 707, De Beldert, Nederland

In 1966 werd een Boeing 707 gebouwd voor Air France. De laatste jaren vloog de Boeing voor Air Afrique tot het toestel in 1993 voor het laatst op Schiphol landde en door het landingsgestel zakte. De cockpit eindigde op de sloop in Bruinisse, waar deze werd gevonden door duikvereniging Gagnan. De club liet de cockpit preparen om het een plek te geven in de Beldert. De vierenhalve meter hoge cockpit werd in 2007 afgezonken en is tegenwoordig een favoriet onderwaterobject van veel duikers. Hij ligt op een diepte van 12 meter en is dus voor duikers van elk niveau bereikbaar.

Welke vliegtuigwrakken ken jij?

Wereldwijd liggen er vele vliegtuigwrakken op de bodem van oceanen, zeeën en plassen – van tropisch tot ijskoud water. Welke kun jij bedenken? Vul het lijstje hieronder bij de reacties aan. Dan komt er binnenkort een vervolg met jouw tips. 

6 reacties

 1. Duiken op het wrak van Duitse jachtvliegtuig Messerschmitt BF-109 voor de kust van Kreta.

  REAGEREN
 2. Duiklocactie boschmolenplas ligt een Apache helikopter op 13 meter

  REAGEREN
 3. De Short Flying boat in de haven van Port Vila, Vanuatu.

  REAGEREN
 4. Voor de haven van de lavandou in Frankrijk heb je de Wildcats 54m en de Hellcat 57 m. Kleine wrakken maar wel heel mooi.

  REAGEREN
 5. Noorden van Tenerife naast duikplaats the cathedral één van de mooiste duikplaatsen ligt een vliegtuig spijtig genoeg gecrash jaren 50 maar allen gered door vissers

  REAGEREN
 6. La Gombe, België

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief