Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Vijf weetjes over zeewieren

Wat weet jij van zeewieren? Luna van der Loos, zeewierenspecialist en auteur van de Veldgids Zeewieren, deelt enkele weetjes met je.

Geen planten

Ze lijken er wel op, maar zijn het niet: zeewieren zijn geen planten. Zeewieren missen bijvoorbeeld de wortels en het vatenstelsel. De enige echte mariene planten in Nederland zijn de zeegrassen.

Wierzone. Foto: Rob Aarsen

Een diverse groep

Wereldwijd komen er meer dan 10.800 soorten zeewieren voor. In Nederland zijn dat er ruim 275, waaronder meer dan 80 groenwieren, 110 roodwieren en 85 bruinwieren. Dat zijn heel wat soorten om tijdens een duik naar op zoek te gaan.

Zonder wieren geen leven

Zeewieren: tijdens een duik kun je ze eigenlijk niet missen. Zodra je de dijk afloopt struikel je er al over. Maar zeewieren kunnen we als mens vrij letterlijk niet missen. Zeewieren vormen samen met de kleinere microalgen namelijk 75% van alle zuurstof op aarde.

Groene wierslak. Foto: Mick Otten

Zeewieren in ons dagelijkse leven

Wist je dat je zeewieren niet alleen duikend tegenkomt, maar ook in het dagelijkse leven? Zeewieren zitten vol waardevolle stoffen, waaronder bindmiddelen (agar, carrageen en alginaten). Die worden verwerkt in brood, frisdranken, koek en gebak, pudding, snoep, snacks en zuivelproducten, maar ook in bijvoorbeeld shampoo, lippenstift en tandpasta.

Lekker maaltje en leefgebied

Zeewieren staan aan de basis van de voedselketen en zijn een belangrijk onderdeel van de dagelijkse maaltijd van vele dieren. (Ook mensen lusten trouwens best zeewier, wat dacht je bijvoorbeeld van carrotcake met zeesla?). Daarnaast zijn wieren ook nog eens heel handig voor dieren om zich in te verstoppen en als camouflage.

Een veranderlijke steurgarnaal in wakame. Foto: Stefan Verheyen

Heel veel meer over zeewieren...

Nog veel meer weetjes over zeewieren – van biologische informatie tot recepten en alles ertussenin – vind je in de Veldgids Zeewieren die Luna van der Loos samen met Mart Karremans en Frank Perk schreef.

Heb jij ook interessante weetjes over zeewieren? Laat onderaan een reactie achter!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief