Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Vijf weetjes over sepia’s

Weet je dat sepia’s hele bijzondere dieren zijn? Er valt heel veel over te vertellen. Deze vijf weetjes zullen je verbazen!

Drie harten

Een sepia heeft maar liefst drie harten! Twee harten pompen bloed naar de kieuwen, het derde hart pompt het zuurstofrijke bloed door het lichaam.

Blauw bloed

Blauw bloed komt niet alleen bij de royals voor, maar ook bij sepia’s. Het bloed heeft een blauwgroene tint vanwege de aanwezigheid van hemocyanine. Dit eiwit transporteert zuurstof door het bloed, zoals hemoglobine dat doet bij veel gewervelden (en de mens). In tegenstelling tot het ijzerion dat hemoglobine bevat, heeft hemocyanine een koperion, dat verantwoordelijk is voor de blauwige kleur.

120 soorten

Er zijn wel 120 soorten sepia’s. Van de allerkleinste flamboyant cuttlefish die maximaal 8 cm groot wordt, tot de reusachtige Australische sepia die wel 10,5 kilo kan wegen.

Grote hersenpan

De verhouding hersenen tot lichaam is bij een sepia veel groter dan bij de meeste ongewervelde dieren. Uit onderzoek is gebleken dat sepia’s tot in zekere mate in staat zijn om problemen op te lossen en voorwerpen te manipuleren. Een slim beestje dus!

Kleurenblind

Een sepia kan ontzettend goed zien en heeft bijzondere ogen met een w-vormige pupil. Een sepia is kleurenblind, maar ziet contrasten en variaties in licht bijzonder goed. Om goed te kunnen focussen tijdens het jagen kunnen ze heel snel hun hele lens veranderen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief