Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Videocursus, best een goed idee

468bb5c755Een cursus onderwatervideografie, wel of niet doen? Linda Ferwerda deed het. Maar heeft het ook zin gehad?

«We zijn op de helft!» zeg ik net een beetje te hard in Tuschinsky, waar we in mei de film Océans zitten te kijken. Er wordt verbaasd naar me gekeken. Maar ik weet het zeker, de dolfijnen zwemmen ineens naar links, terwijl ze daarvoor steeds naar rechts zwommen. En laat ik nu net hebben geleerd dat je de eerste helft van de film de dieren de ene kant op moet laten zwemmen en de tweede helft de andere kant op!

In het voorjaar heb ik de cursus Onderwatervideografie gevolgd die Danny Van Belle bij Onderwaterhuis.nl gaf.  Min of meer meegesleept door een vriendin, maar eigenlijk was het zo gek nog niet. Ik klooi immers maar een beetje aan, luisterend naar de adviezen van iedereen om me heen, maar niet echt wetend waar ik mee bezig ben. En een cursus van Danny van Belle, de filmmaker die al jaren wereldwijd met zijn films in de prijzen valt, is natuurlijk extra aanlokkelijk.

dannyvanbelleDe cursus wordt op drie achtereenvolgende zaterdagen gegeven. Alleen theorie, geen praktijk. Al heeft Danny er niets op tegen dat je hem je beelden laat zien. De aanwezige cursisten zijn, toevallig, allemaal al in het bezit van camera met huis, sommigen al met lampen, anderen zijn nog aan het sparen. Maar een eigen set is geen voorwaarde voor deelname. De cursus is namelijk ook prima als je je wilt oriënteren. Danny vertelt uitgebreid waar je op moet letten als je tot aanschaf overgaat en stemt zijn verhaal af op de cursisten.

Na de eerste dag zitten we in de auto op weg terug over de cursus te praten. Ik heb niet het idee dat ik iets nieuws geleerd heb. Oeps, dat klinkt wel erg zelfingenomen. Misschien kan ik het beter anders zeggen, ik weet nu dat het ‘aanklooien’ van mij best goed is. En die bevestiging is me eigenlijk al heel veel waard.

De twee andere cursusdagen is het een heel ander verhaal. Ik leer volop. De tips van Danny houden niet op. En het mooiste is dat hij alles weet te illustreren met beeld. Beeld van hoe het niet moet en beeld van hoe het juist wel moet. Op die manier is het verschil heel tastbaar. Materialen, opnametechnieken, belichting en ook het film maken komen voorbij. Ik word overspoeld met een grote hoeveelheid info. Gelukkig krijgen we alle informatie in een syllabus mee….dan kan ik alles ten minste nog eens nalezen.

Na drie cursusdagen ben ik heel blij dat ik de cursus heb gevolgd. Nu wordt het een kwestie van in de praktijk brengen. En terwijl ik onder water lig te filmen, hoor ik de stem van Danny en weet ik ineens weer wat ik niet en wat ik juist wel moet doen. Ik ben vastbesloten….de eerstvolgende trip gaat een filmpje van mij opleveren, al is het maar 2 minuten lang. En ja, het zal op DuikeninBeeld.tv te zien zijn.

De eerstvolgende cursus Onderwatervideografie die Danny bij Onderwaterhuis.nl gaat verzorgen, start op zaterdag 23 oktober 2010.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief