Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Video: Mesheften graven zich bijzonder snel in

Mesheften, scheermesjes, Amerikaanse zwaardschedes: allemaal benamingen voor hetzelfde schelpdier. Op Ameland werd een filmpje gemaakt waarop te zien is hoe ontzettend snel deze dieren zich kunnen bewegen en ingraven.

Iedereen zal ze kennen van het strand, waar ze op bepaalde plaatsen in grote hoeveelheden aan kunnen spoelen. Amerikaanse zwaardschedes leven dan ook in grote aantallen bij elkaar. Ze geven de voorkeur aan een bodem van fijn zand en slik in ondiep water. In deze bodem kunnen ze zich tot enkele decimeters diep ingraven.

Voor duikers is het niet de meest waargenomen soort, omdat de zwaardschedes zich rechtop in het zand ingraven. Alleen de sifonen, die ervoor zorgen dat het zeewater gefilterd kan worden en er voedsel uit gehaald kan worden, zijn zichtbaar boven het zand uit.

Door water snel uit de schelp te persen, kunnen de dieren in sprongen bewegen. Het zijn goede zwemmers, die zich snel kunnen verplaatsen. In onderstaand filmpje is te zien hoe snel ze dat werkelijk doen en op welke manier.

Nog nooit een zwaardschede gezien onder water? Aan het einde van het filmpje is te zien waar je naar moet zoeken. Wat er overblijft als de dieren zich ingraven: de ovaalvormige opening met de sifonen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief