Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duiken

Verzekerd als instructeur of duikschool?

Hoe ben jij als duikprofessional verzekerd? Heb je zelf een verzekering afgesloten of val je onder de verzekering van duikschool of club? Een wezenlijk verschil, legt advocaat Leo Blokland uit.

Verzekeringen zijn duur; aansprakelijkheidsverzekeringen voor een hele duikschool kosten al gauw € 1000,- tot € 1500,-. Als je daarbij ook de brand- en auto- en bootverzekering telt, dan loopt het al gauw in de papieren. Aan instructeurs die lesgeven bij een duikschool wordt vaak gevraagd of zij zelf een aansprakelijkheidsverzekering willen afsluiten. Dat scheelt de duikschool veel geld, lijkt het.

Vermist
Een jonge Nederlandse PADI instructeur ging voor een jaar lesgeven bij een Duitse duikschool in Egypte. Hij had zelf een verzekering voor instructeurs afgesloten bij een bekende verzekeraar. De duikschool stelde dat als verplichting.Hij verdiende natuurlijk niet veel, maar kost en inwoning werden verzorgd door de duikschool. Het mooie weer en de ontmoetingen met mensen van over de hele wereld, zorgden voor een fantastische tijd. Daarna zou hij weer gaan studeren.

duikersOp een ochtend begeleidde hij een groep van zes gebrevetteerde duikers, waaronder twee Nederlandse landgenoten. Wat er precies mis ging weet niemand, maar een van de twee Nederlanders werd halverwege de duik vermist. De buddy waarschuwde onze instructeur. Na enig zoeken vonden ze de duiker op een diepte van 40 meter. Boven werd de man succesvol gereanimeerd en snel overgebracht naar een behandelcentrum. Maanden later bleek de ongelukkige duiker blijvende medische gevolgen van het ongeval te ondervinden.

Aansprakelijk
Onze instructeur was al lang weer in Nederland toen hij een brief ontving van de duiker die vermist was. Deze stelde hem aansprakelijk voor de schade die hij leed en geleden had; blijvend letsel en verminderd arbeidsvermogen. De duiker vond dat de instructeur beter toezicht had moeten houden.

Onze duikprofessional waarschuwde zijn verzekeraar. Maar de verzekeraar stelde zich op het standpunt dat de instructeur zich maar moest wenden tot de duikschool, want daar was hij ten tijde van het ongeval in dienst geweest. Als er al sprake was van aansprakelijkheid, dan viel dat onder de verantwoordelijkheid van de duikschool, zei de verzekeraar. En inderdaad in de kleine lettertjes van de polis stond dat de verzekering niet van toepassing was als de instructeur werkte voor een duikschool of vereniging.

De duikschool zelf was niet verzekerd. De eigenaar dacht dat alles wel gedekt was met de verzekering van de instructeurs. Dat kwam hem duur te staan. Een duikschool is verantwoordelijk voor de handelingen van zijn instructeurs. Als er iets fout gaat, ook al heeft de werknemer/instructeur daar geen schuld aan, dan moet de duikschool toch zorgen voor de afhandeling. Ook de werknemer/instructeur kan, als hij aangesproken wordt, de duikschool verantwoordelijk houden voor eventuele schadevergoeding.

De meeste verzekeraars hebben deze ‘valkuil’ niet expliciet in hun polis staan. Dat hoeft ook niet want de regeling volgt uit het wettelijke systeem van aansprakelijkheid. Voor de meeste Europese landen geldt een vergelijkbare regeling als in Nederland.

Wat leren we hier uit?
– Sluit als je als zelfstandig instructeur lesgeeft of duiken begeleidt een verzekering af voor instructeurs. Bijvoorbeeld Schox, Aquamed of DAN.
Als je les geeft voor een school of andere organisatie, is een eigen verzekering niet strikt noodzakelijk. Maar pas op: zodra je zelfstandig activiteiten onderneemt is de verzekering van de duikschool voor jou niet van kracht.
– Duikscholen, verenigingen of andere organisaties moeten zelfstandig hun aansprakelijkheid verzekeren waaronder ook de bij hen werkende instructeurs moeten vallen! Zij kunnen niet vertrouwen op de polis van hun instructeurs.
– Vraag als instructeur bij een duikschool of vereniging naar de verzekering die zij hebben afgesloten. Je eigen verzekering kan in voorkomende gevallen verwijzen naar de organisatie waarvoor je lesgeeft.
Valt bij de duikschool niets te verhalen dan kan een ongeval met een cursist je aardig opbreken.

Klik hier voor meer artikelen van Leo’s hand.

 

 

3 reacties

  1. Dat wist ik niet. Ik ben inderdaad zelf verzekerd, maar werk nu en dan voor een duikschool in het buitenland. Meteen eens even navragen of ik ook onder hun verzekering val.

    REAGEREN
  2. De eeuwige kleine lettertjes in de polis… benieuwd hoeveel instructeurs en duikcentra hier nat gaan.

    REAGEREN
  3. Wat als je als vereniging opleidingen verzorgt waarbij de instructeurs, die zelf lid zijn van de vereniging, onbezoldigd de opleiding verzorgen. Wij zijn een NOB vereniging.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief