Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Schildpad in nood

Peter de Maagt en Theresa Guise zijn op zoek naar blauwe vinvissen tijdens een fotoworkshop van Alex Mustard in Sri Lanka als hun aandacht wordt getrokken door iets heel anders. Tijd voor actie…

Dobberend in de Indische Oceaan, wachtend op het bekende geluid van een walvis die uitademt en een torenhoge fontein de lucht inspuit. Het is een beetje een ‘trage’ dag. Kennelijk zijn de walvissen nog niet wakker. We dobberen langzaam in een soort vuilnisbelt waar plastic en andere rotzooi bij elkaar komt. Van alles zie je voorbijkomen: plastic bekertjes, emmers, plastic tassen, stukken hout, touw.

Opeens zien we een groot stuk visnet ronddrijven en besluiten we om de walvissen maar even te vergeten en te kijken wat eronder zit. Vaak dienen zulke vlotten namelijk als schuilplaats voor allerlei vis. Maar al snel wordt duidelijk dat we hier geen foto’s moeten nemen, maar dat het lot ons kennelijk hier heeft gebracht om een schildpad los te snijden. Met een mes van de boot beginnen we aan onze taak. De schildpad raakt in paniek en slaat met zijn flippers. Het maakt het geheel er niet makkelijker op.  Het net zit werkelijk overal. Rond zijn poten, rond zijn schild en rond zijn nek.

Zodra we hem redelijk los hebben gesneden en hij wat vrijer kan bewegen, begint bij af en toe te bijten. Moeten we nu als laatste zijn poten of zijn nek los snijden? Omdat het een Olive Ridley zeeschildpad betreft die niet al te groot is, besluit Alex hem maar aan het schild vast te pakken en zijn kop boven water te houden. Dat is genoeg om hem even rustig te krijgen. Snel de nek los, de poten los en hem langzaam van het net vandaan leiden. Wat een mooi gezicht om hem bijna gracieus te zien wegzwemmen…

Helaas is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Iets verderop is een ander visnet waar de bittere werkelijkheid ook zichtbaar is. Alleen een schild van een minder gelukkige schildpad zit nog verward in het vistuig.


Foto’s: Theresa Guise

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Dit bericht delen

4 reacties

 1. Avatar

  Goed werk, en weer zó dieptriest om te zien hoe plastic, afval, netten etc. de oceanen vervuilen.

  REAGEREN
  • Avatar

   Hoi Pauline, absoluut triest om te beseffen dat als wij, in minder dan één week, er al twee tegenkomen dat er dan heel veel rond dobberen die waarschijnlijk niet gered gaan worden

   REAGEREN
 2. Avatar

  Mooie actie. Vreselijk dat wij met z’n allen voor zo veel troep in de oceanen zorgen. Dat moeten we toch niet willen…

  REAGEREN
  • Avatar

   Hoi Mischa, we kwamen ook nog een veld tegen met plastic. In dat gebied dreef het overall!

   REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *