Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Power, de kracht van een wedstrijdzwemmer – Het verhaal achter de foto

Koos Bakker, die in januari bij ons ‘in beeld’ was, houdt wel van een uitdaging als het om fotografie gaat. Hij vertelt hoe hij deze foto maakte waarin snelheid en surrealisme centraal staan.

In zwembad Aqualaren te Zuidlaren maken wij ons op voor een fotoshoot met Jasper Groeneveld. Ik wil een foto te maken die surrealistisch overkomt en waar de snelheid en kracht goed tot uiting komen. De fotostudio, bestaande uit doeken, flitsers en statieven, wordt opgebouwd. Ik word begeleid door ons vaste team met Oranda van Oosten en Edwin Jongejan. Wij zijn perfect op elkaar ingespeeld en vormen het ideale team. Wij spreken met Jasper door wat de bedoeling is, en gaan het water in.

Eerst even oefenen met welke snelheid hij het water in duikt. Wauw wat een snelheid. Gewapend met camera ga ik in de baan recht voor Jasper zitten en zie ik hem als een speer door het water heen klieven. Wat een power komt er dan ineens onder water op je af. Heel indrukwekkend. Edwin, die met een flitser aan een lange stang mee moet rennen voor de belichting boven water, maakt ook deze avond verschillende sprintjes. De belichting komt heel precies en moet telkens exact boven Jasper hangen. Na diverse duiken is het gelukt.

Nu de fotoshoot van de zijkant. Jasper gaat zo snel door het water dat het voor mij haast niet te volgen is met de camera onder water. Ik moet zo snel draaien dat ik de camera niet goed stil kan houden en val vaak om door de tegendruk van het water. De oplossing hiervoor is dat Oranda mij aan de kant van het zwembad stevig vasthoudt, zodat ik de draai gemakkelijker kan maken. Na een uur volop te hebben gewerkt zijn wij allemaal moe en voldaan. Jasper die tig keren het water is ingedoken, Edwin die menig sprinter nu kan verslaan, Oranda die haar total body workout heeft gedaan en ik die vol trots de juiste foto’s heb gemaakt.

Thuis ga ik de foto’s bewerken en zorg ik dat het surrealistisch overkomt. Dat was de bedoeling en hiermee heb ik ook rekening mee gehouden met de instellingen van de camera.

Koos Bakker is in januari ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:

Natuurlijk licht, flitslicht en compositie

In één ademteug, freediving in zoet water

Modelfotografie

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

2 reacties

  1. Hele geslaagde foto Koos, erg gaaf!

    REAGEREN
  2. Dankje Edwin

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief