Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Power, de kracht van een wedstrijdzwemmer – Het verhaal achter de foto

Koos Bakker, die in januari bij ons ‘in beeld’ was, houdt wel van een uitdaging als het om fotografie gaat. Hij vertelt hoe hij deze foto maakte waarin snelheid en surrealisme centraal staan.

In zwembad Aqualaren te Zuidlaren maken wij ons op voor een fotoshoot met Jasper Groeneveld. Ik wil een foto te maken die surrealistisch overkomt en waar de snelheid en kracht goed tot uiting komen. De fotostudio, bestaande uit doeken, flitsers en statieven, wordt opgebouwd. Ik word begeleid door ons vaste team met Oranda van Oosten en Edwin Jongejan. Wij zijn perfect op elkaar ingespeeld en vormen het ideale team. Wij spreken met Jasper door wat de bedoeling is, en gaan het water in.

Eerst even oefenen met welke snelheid hij het water in duikt. Wauw wat een snelheid. Gewapend met camera ga ik in de baan recht voor Jasper zitten en zie ik hem als een speer door het water heen klieven. Wat een power komt er dan ineens onder water op je af. Heel indrukwekkend. Edwin, die met een flitser aan een lange stang mee moet rennen voor de belichting boven water, maakt ook deze avond verschillende sprintjes. De belichting komt heel precies en moet telkens exact boven Jasper hangen. Na diverse duiken is het gelukt.

Nu de fotoshoot van de zijkant. Jasper gaat zo snel door het water dat het voor mij haast niet te volgen is met de camera onder water. Ik moet zo snel draaien dat ik de camera niet goed stil kan houden en val vaak om door de tegendruk van het water. De oplossing hiervoor is dat Oranda mij aan de kant van het zwembad stevig vasthoudt, zodat ik de draai gemakkelijker kan maken. Na een uur volop te hebben gewerkt zijn wij allemaal moe en voldaan. Jasper die tig keren het water is ingedoken, Edwin die menig sprinter nu kan verslaan, Oranda die haar total body workout heeft gedaan en ik die vol trots de juiste foto’s heb gemaakt.

Thuis ga ik de foto’s bewerken en zorg ik dat het surrealistisch overkomt. Dat was de bedoeling en hiermee heb ik ook rekening mee gehouden met de instellingen van de camera.

Koos Bakker is in januari ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:

Natuurlijk licht, flitslicht en compositie

In één ademteug, freediving in zoet water

Modelfotografie

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Dit bericht delen

Avatar
Koos Bakker

Geboren (1961) en getogen in Groningen (Nederland), Hij laat u niet alleen het zichtbare deel zien, die boven het water uitsteekt, maar kijkt verder, dieper, onder de waterspiegel. Hij heeft een grote passie voor onderwater(model)fotografie en natuurfotografie ontwikkeld in de meer dan 15 jaar als onderwaterfotograaf. Al zijn foto's worden gemaakt met veel respect voor, en het welzijn van, mens en natuur. Onderwater weerkaatst hij u een beeld, van bodem tot aan het spiegelend wateroppervlak. Vaak wordt hij begeleid door zijn vrouw Janny voor natuurfotografie en een vast team (Oranda van Oosten en Edwin Jongejan) van duikers voor modelfotografie. Hij heeft gepubliceerd in diverse magazines, kranten en bladen en heeft diverse exposities getoond en geeft lezingen over onderwater(model)fotografie. Kijk ook eens op www.onderdewaterspiegel.nl. Born and raised in Groningen (Netherlands), He will not only show you the visible part, which projects above the water, but is looking further, deeper, below the water level. He has a great passion for underwater (model) photography and nature photography developed in the more than 15 years as an underwater photographer. All his pictures are created with great respect for, and the welfare of, human and nature. Underwater he reflects you an image, from bottom to the reflective surface. He is often accompanied by his wife Janny for nature photography and a team of divers (Oranda van Oosten and Edwin Jongejan) for model photography. He has published in various newspapers and magazines, and has displayed various exhibitions and gives lectures on underwater (model) photography. Take a look at www.onderdewaterspiegel.nl

2 reacties

  1. Avatar

    Hele geslaagde foto Koos, erg gaaf!

    REAGEREN
  2. Avatar

    Dankje Edwin

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *