Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Natuurlijk licht, flitslicht en compositie – Het verhaal achter de foto

Koos Bakker, die in januari bij ons ‘in beeld’ is, duikt graag in het Veenmeer om de vele snoeken vast te leggen. Hij vertelt waarom en hoe hij dat doet!

Wij verblijven drie weken in een huisje op Camping Veenmeer Villapark Akenveen in Tynaarlo en duiken iedere dag. Ideaal om extra te gaan spelen met licht en compositie. Het Veenmeer is een walhalla voor snoekliefhebbers. Je komt tijdens een duik vaak meerdere snoeken tegen. Het is de bedoeling om iedere dag een foto te maken van een snoek die telkens iets anders is. Op sommige plekken van het Veenmeer heb je overhangende takken, rietkragen, steigertjes en objecten. Wij verblijven in huisje 52 met een steiger aan het water en een gemakkelijke instap naast de steiger. Het zicht is meestal goed tot erg goed en we boffen want de zon schijnt iedere dag. ideaal om te spelen met licht.

Ik ga met camera en twee flitsers het water in en zorg er zoveel mogelijk voor dat de zon achter mij staat. Al gauw komen we een snoek tegen en de zonnestralen schijnen op de zijkant van de snoek die tegen het riet aan ligt. Langzaam sluip ik, met respect voor de snoek, dichterbij. Ik ga zo dicht mogelijk bij de grond liggen om de snoek schuin van voren en iets van onderaf te fotograferen. Op deze manier kan je zelfs de lucht en riet of bomen die op de kant staan er ook mooi op krijgen. Maar het is ook een uitdaging om recht tegen de zon in te fotograferen. Ik flits altijd in om de snoek zijn of haar kleur goed uit te laten komen. Ik speel enorm veel met camera instellingen zoals iso, sluitertijden en diafragma, maar het leukste is om ook de flitsers handmatig in te stellen in combinatie met het zonlicht. Dan zie ik opeens twee snoeken die met elkaar optrekken. Zij blijven in de schaduw. Door het spelen met het licht krijgt de foto een andere dimensie. Wauw, bijzonder leuk om te zien en vooral ook fantastisch om te doen. Bij iedere snoek kijk ik of ik deze weer op een andere manier kan belichten of de compositie kan aanpassen. Op deze manier krijg ik telkens een snoek op de foto, maar iedere keer een andere foto. Je moet onderwater wel even rustig de tijd nemen, maar het resultaat is er dan ook naar.

Koos Bakker is in januari ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:

In één ademteug, freediving in zoet water

Modelfotografie


Power, de kracht van een wedstrijdzwemmer

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief