Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Modelfotografie – Het verhaal achter de foto

Koos Bakker, die in januari bij ons ‘in beeld’ is, houdt van modelfotografie en alle facetten die daarbij horen. Wat maakt zo’n fotoshoot bijzonder? 

Het allerleukste van modelfotografie onder water is dat je kan spelen met de zwaartekracht en licht. Samen met Edwin en Oranda maak ik de fotoshoots in Aqualaren te Zuidlaren. Met veelal zelf bedachte tekens begrijpen wij elkaar en kunnen wij het model sturing geven om de juiste pose te creëren. Als het model geen ervaring heeft in onderwaterfotoshoots, dan krijgt hij of zij van tevoren uitleg en handige tips en trucs om zich zo goed mogelijk te bewegen onder water en oefenen wij eerst. Alles wordt in scene gezet tot zelfs de luchtbelletjes aan toe. Wij maken fotoshoots met en voor iedereen. Ieder mens is mooi en uniek en het is onze taak om hier nog iets extra’s aan toe te voegen. De modellen hebben geen inspraak en moeten zich totaal aan ons overgeven. De kledingkeuze neem ik van tevoren door, maar de pose wordt even van tevoren op de avond van de fotoshoot doorgenomen. Dan blijft het ook spontaan en zo blijven wij creatief. Het is ook leuk om met kinderen te werken. Ze zijn heel spontaan en gaan er gewoon voor. Superleuk!

Wij hebben in de vele jaren thema’s qua modelfotografie gehad. Sportfotografie waarbij sporters hun sport moesten promoten, bedrijven waarbij eigenaren en of personeel hun beroep moesten uitbeelden en kinderen, maar we doen ook vaak losse fotoshoots. Het is hard werken voor zowel het model als voor ons en het gaat er heel anders aan toe dan een fotoshoot boven water maar het is voor iedereen ontzettend leuk om te doen. Het haar van de modellen is onder water constant in beweging en dat geeft een extra dimensie aan de foto. Sommige modellen kunnen heel lang onder blijven en anderen heel kort, maar dat maakt niets uit. Als ze hun ogen maar goed open kunnen houden. Om gemakkelijker onder water te kunnen blijven leren wij alle modellen ook een ademshalingstechniek waardoor ze beter bewegen en zich goed voelen. Ik probeer wel zo veel mogelijk uniek te blijven en tracht om iedere fotoshoot speciaal te houden!

Koos Bakker is in januari ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:

Natuurlijk licht, flitslicht en compositie

In één ademteug, freediving in zoet water


Power, de kracht van een wedstrijdzwemmer

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief