Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Eén ademteug – Het verhaal achter de foto

Koos Bakker is in januari bij ons ‘in beeld’. Wat is het verhaal van deze foto van een freediver in het zoete water van het Veenmeer?

Ik spreek af met freedive instructor Kim Halberstadt van Karibu Divers bij het Veenmeer voor een fotoshoot. Vaak zie je foto’s over freediving in helder water op tropische bestemmingen. Niets mis mee natuurlijk, maar freediving in zoet water is ook fantastisch. Eerst maken we diverse foto’s langs een lijn die aan een boei is vast gemaakt. Het zicht is ongeveer 4 meter en de zonnestralen breken speels door het heldere groenachtige water. Ik ben diep onder de indruk van hoe lang Kim haar adem vast kan houden. Sierlijk gaat ze naar beneden om bij de bodem rustig een poosje te wachten alvorens weer naar boven te gaan. Het water is achttien graden en Kim heeft een voor freediving gemaakt 3 mm pak en lange vinnen aan. Leuk om te zien.

Na enkele afdalingen en opstijgingen laat zij ook zien dat freediving uitermate geschikt is om dicht bij de vissen te komen. De vissen worden niet verstoord door het lawaai van de bubbels van persluchtduikers. Al gauw zien wij een snoek liggen bij de rietkraag. Het gaat nu niet om de diepte, maar om zo lang mogelijk te genieten van de vissen en hun omgeving. Kim gaat naast de snoek liggen en ze maken oogcontact. Het is net alsof de snoek haar accepteert en haar toelaat in zijn of haar habitat. Wauw, super om te zien. Telkens weer zwemt zij naar de snoek toe om deze rustig te aanschouwen. Soms zwemmen ze langzaam naast elkaar een stukje op. Je kan echt merken dat de snoek het totaal niet hinderlijk vindt en heel rustig blijft. Wat een geweldig schouwspel. Om hier een foto van te maken probeer ik ook zo dicht mogelijk bij hen te komen en adem met mijn perslucht zo zachtjes mogelijk. Na anderhalf uur in het water te hebben gelegen stappen Kim en ik voldaan weer uit het water. Wat een ervaring en wat is het leuk om freediving in zoet water op deze manier in beeld te brengen.

Koos Bakker is in januari ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:

Natuurlijk licht, flitslicht en compositie

Modelfotografie


Power, de kracht van een wedstrijdzwemmer

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief