Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Reizen

Het is 1963: mijn eerste onderwaterfoto – Het verhaal achter de foto

Willem Kolvoort, die in oktober bij ons ‘in beeld’ is, maakte in 1963 zijn eerste onderwaterfoto! Hij vertelt hoe de foto met de beperkte middelen van die tijd tot stand komt.

Salou, Spanje 1963

Als kind was ik al gefascineerd door alles wat er in het water leefde. Eerst maar eens een aquariumpje vullen met salamanders en kikkervisjes, ringslangen vangen in Warnsborn, maar ik wilde ook zo graag zien hoe het er onder water uitzag. Wat zien vissen, kikkers en watertorren?

Van een stuk autobinnenband en een ovaal glas van de schilder maakte ik een duikmasker. De snorkel was een omgebogen elektriciteitsbuisje. Het kopen van een echte duikbril en zo was geen optie, ik had daar geen geld voor. Ik wilde ook graag foto’s maken van alles wat ik onder water zag. Maar hoe? Ik had wel ergens gelezen dat je een Calypso-Phot kon kopen, een echte onderwatercamera (ontwikkeld door Jean de Wouters samen met Jacques Cousteau en gemaakt door La Spirotechnique, later overgenomen door Nikon waaruit de Nikonos ontstond). Maar ook de eerste Nikonos die uitkwam in 1963, was me te duur. Misschien moest ik zelf maar wat maken.

Van mijn vader kreeg ik een oude Agfa Super Silette. Die moest dus in een waterdicht onderwaterhuis om er onderwaterfoto’s mee te kunnen maken . Van roestvrijstalen plaat laste ik een onderwaterhuisje in elkaar. Aan de voorkant zat een roestvrijstalen plaat met daarin het plastic frontglas. De afdichting tussen het huis en die plaat was een dikke rubber pakking. Met bouten en vleugelmoeren werd het onderwaterhuis zo waterdicht afgesloten.

Om de diafilm, Agfa CT 18, in de camera te transporteren had ik een oude brandstofinjectieplunjer van een dieselmotor gemonteerd (die dicht goed af). Een draadontspanner ging door de wand van het onderwaterhuis en werd aan de buitenkant met een oranje rubber dopje van een medicijnflesje goed afgedicht . Als je dan op dat dopje drukte, ontspande de sluiter en was de foto gemaakt. Diafragma en sluitertijd, belichting, geen idee!

Ik ging samen met mijn vriendin op vakantie in Spanje in 1963, daar maakte ik bij de rotsen voor de kust bij Salou mijn eerste onderwaterfoto. Het werkte…! De tweede foto ging al moeilijker en een derde foto lukte niet meer, ik had er niet bij stilgestaan dat de onderdruk die in het onderwaterhuisje ontstond door de afkoeling in het water, en ook de waterdruk het oranje dopje volkomen dicht drukte! Maar toch, mijn eerste foto en ook de tweede waren gemaakt. In ieder geval wat geleerd en een stimulans om iets beters te maken.

Willem Kolvoort is in oktober ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Oog in oog met een zuidkaper


Parende dusky-dolfijnen en een zuidkaper


De verkenner

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Dit bericht delen

Willem Kolvoort
Willem Kolvoort

Ik fotografeer het liefst onderwaterlandschappen en maak daarbij gebruik van het natuurlijke licht. Juist dit natuurlijke licht zorgt voor zoveel sfeer in het onderwaterlandschap. Gebruik van flitslicht zou die sfeer teveel teniet doen. Flitslicht gebruik ik dan ook alleen in de macrofotografie. De digitale fotografie en het gebruik van groothoek objectieven achter een bolvormig frontglas maakt het overigens makkelijker om foto’s te maken halverwege de waterspiegel. Dit is één van mijn favoriete manieren van fotograferen omdat je in dit soort foto’s zo goed de interactie ziet tussen de onder- en de bovenwaterwereld.

3 reacties

 1. Avatar

  Wat een gaaf verhaal over het pionieren onder water, en met onderwaterfotografie. De duikuitrusting uit die tijd was natuurlijk ook ehm, ‘anders’?
  Ik heb hier 2 bakken dia’s liggen van mijn vader, Paul de Blocq van Scheltinga, enkele jaren na die datum genomen (’70)
  Misschien hebben jullie nog wel als duikmaat tijd doorgebracht? Want volgens zijn logs op de dia’s heette een buddy toen gewoon nog een duikmaat.

  REAGEREN
 2. Avatar

  Geweldig verhaal!

  REAGEREN
 3. Avatar

  Leuke reactie Marloes, dankjewel,

  Groeten, Willem

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *