Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Cheeta’s van de diepzee – het verhaal achter de foto

Joost van Uffelen, die in februari bij ons in beeld is, gaat overal ter wereld op zoek naar groot leven, zoals deze grienden met hun specifieke jachttechnieken.

Grienden zijn grote dolfijnen die maar op enkele specifieke plekken ter wereld op regelmatige basis gezien worden. Er zijn twee soorten grienden, de ‘long finned pilot whale’ en de ‘short finned pilot whale’. De short finned-variant komt op plekken voor waar het water relatief warm is en waar diep water (lees: 1250 m diep) te vinden is. Voorbeelden van deze plekken zijn de wateren rond Hawaï en de Canarische Eilanden. In de diepten jagen deze rovers op inktvisachtigen.

Toen ik destijds het verhaal over de grienden voorbereidde, stuitte ik op een wetenschappelijk artikel waarin uitgelegd werd dat de grienden in de diepten flinke sprints gebruikten om hun prooi te vangen en daarbij een heel intens in echolocatiegeluid uitbarsten. De echolocatie gebruiken ze om hun prooi in het donker toch nog te kunnen zien terwijl ze op grote snelheid de achtervolging inzetten. Het artikel dat ik toen schreef, kreeg dan ook de titel “Cheeta’s van de diepzee”.

Gedurende onze trip huurden we een catamaran en brachten we de gehele week op het water door, een ideale manier om je te verplaatsen als je dit soort dieren op de gevoelige plaat wilt zetten. Deze jong-volwassen griend kwam op zijn kop poolshoogte nemen en liet daarmee heel duidelijk een andere belangrijke karaktereigenschap van grienden zien… nieuwsgierigheid.

Joost van Uffelen is in februari ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog ook deze ‘verhalen achter de foto’:


Spelen met zeeleeuwen


Expeditie Duik de Noordzee schoon


Melkweg van zeesterren

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief