Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Vandaag houden we het zoet

Ze duiken langs het zeepaardje tot aan de piranha. En dat allemaal gewoon in België! Dirk Van den Bergh duikt in de Put van Ekeren. Zijn duiken beleef je mee in zijn videoverslag.

Afspraak met buddy Pierre Spirlet en zijn vrouw Marina Persy bij de Put van Ekeren. De eerste duik doen we met drie, de tweede duik doe ik met Marina alleen, want Pierre heeft afgesproken met een buddy uit Gent.

Terwijl we aan het optuigen zijn zien we iemand met een bootje op het water die aan het vissen is. Dat is verboden! Pierre gaat naar de waterkant en roept dat hij de politie gaat bellen. Was die snel met zijn bootje terug aan de kant zeg! Zelfs vissen van de kant is tegenwoordig niet meer toegelaten in de grote put.

We spreken af dat Pierre en Marina als buddypaar duiken en dat ik gewoon ga volgen, maar dat het best zou kunnen dat ze me kwijt geraken indien ik achter een grote vis aan ga. Kijk, dit is nu al één van de voordelen nu ik mijn brevet van soloduiker heb! Marina mag als oefening de duik leiden. Gewoonlijk volgt ze Pierre en moet ze niet navigeren. Ze ondervindt al vlug dat nog eens oefenen met het kompas geen kwaad kan!

We komen geen grote vis tegen, wel heel veel kleine baarsjes en enkele grotere exemplaren. Waar zijn al die snoeken naartoe? Vorige keer zaten ze er met tientallen, nu zie ik slechts één klein snoekje. Na 59 minuten komen we met zijn drieën terug boven bij de steiger. We zijn max. 8,7 meter diep geweest.

Dirk-Van-den-Bergh_20170906_baarzen-55026

We wachten tot de buddy van Pierre er is en na een oppervlaktetijd van 103 minuten ga ik met Marina het water in voor de tweede duik. Eén keer navigeren per dag is genoeg zegt Marina, dus doe jij nu maar …

Ik blijf goed op koers, maar dan grijpt Marina me vast. Ik denk eerst dat ze in problemen is, maar dan wijst ze naar een schim: een karper! Het is niet de eerste keer dat ik met Marina duik en ze weet dat ik er dan achteraan ga en zij me moet volgen om me niet kwijt te spelen. Hij is me echter te vlug af om hem goed in beeld te krijgen … Ondertussen zijn we wel van onze koers afgeweken, maar wanneer we Pierre en Vicky tegenkomen weten we dat we terug goed zitten: zij gingen dezelfde richting uit.

We zitten nu aan de overkant van de Put, gaan eerst even naar rechts langs het zeepaardje tot aan de piranha en keren dan terug langs de buste. Daarna gaan we richting kleine trap. Marina ziet weer een karper! Ik er weer achteraan, maar deze keer doet Marina niet veel moeite om me te volgen: ze heeft al snel door dat de karper met mij rondjes aan het zwemmen is en blijft gewoon ter plaatse mee ronddraaien. Deze keer kan ik hem wel dicht benaderen en mooi in beeld nemen.

Dirk-Van-den-Bergh_20170906_karper2-55026

We komen nog heel veel baarsjes tegen, maar waar zijn al die snoeken toch? Zou die visser er iets mee te maken hebben ??? Na 62 minuten zijn we terug bij de steiger. We zijn max. 8,8 meter diep geweest en het water was 19°.

Dat waren weer twee mooie duiken en bij momenten waren we precies in een aquarium aan het duiken! Het is echter duidelijk dat de vissen een voorkeur hebben voor bepaalde plekken en het zou zo maar best kunnen dat je een duik maakt zonder een vis te zien!

Nog maar eens aan herinneren dat je een vergunning van AVOS nodig hebt om hier te mogen duiken …

Onderstaande video is in HD1080p. Zeker deze keer de settings aanpassen, want met HD720p is het beeld een beetje wazig.

Dit bericht delen

Dirk Van den Bergh

Ik duik sinds 2014 en ben ondertussen 4* - Master Scuba Duiker en behaalde het brevet van Self Sufficient Diver. Master voel ik me echter helemaal niet: elke duik is een nieuwe belevenis én leerschool! Laat ons het maar houden op duiker met voldoende ervaring ... Van in het begin nam ik de videocamera mee onder water en van elke duik maak ik een kort filmpje (en reportage), om dan op het einde van het seizoen een compilatiefilm te maken met de mooiste beelden. Ik kan elke dag duiken, dus als er iemand eens een buddy nodig heeft, laat maar weten!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *