Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film

Van tekentafel tot onderwaterhuis

Voor een brede range van camera’s kun je tegenwoordig een onderwaterhuis aanschaffen, maar hoe wordt zo’n huis eigenlijk gemaakt? We zijn op onderzoek uit gegaan en gingen op bezoek bij een producent van onderwaterhuizen.

We reizen af naar Duitsland voor een bezoek aan UK GERMANY, een bedrijf dat net als bijvoorbeeld Hugyfot, SEACAM en SUBAL kan terugkijken op een lange historie in de bouw van behuizingen voor foto- en videoapparatuur. Tijdens ons bezoek merken we duidelijk dat je de ervaring die in die jaren is opgedaan, terugziet in de huidige producten. Detailverschillen die maken dat je als gebruiker net iets meer plezier haalt uit je onderwaterhuis.

Exacte kopie van de fotocamera

De bouw van een behuizing begint bij een uitgebreide bestudering en beschrijving van de camera. Nog niet zo lang geleden was een producent hiervoor volledig afhankelijk van zijn eigen meetkunsten. Gewapend met liniaal en notitieblok werd een uitgebreide omschrijving van een camera gemaakt. Sinds de komst van scanners en 3D software gaat dit een stuk eenvoudiger. Tegenwoordig wordt elke nieuwe camera door geavanceerde scanners nauwkeurig gekopieerd, waardoor er een exacte digitale versie van de camera beschikbaar is voor de 3D tekensoftware. De plek van elk knopje wordt nauwkeurig vastgelegd en het is nu zaak om hier zo compact mogelijk een behuizing omheen te maken. De ontwikkeling van een nieuw onderwaterhuis start tegenwoordig achter het beeldscherm.

UKGERMANY_tekentafel_1  UKGERMANY_tekentafel_2

Tijdens de rondleiding door het bedrijf wordt het grote verschil in de wijze van de ontwikkeling van de behuizingen ten opzichte van de oude situatie ons goed duidelijk. Uwe Kiehl, de man achter UK GERMANY, toont ons de kunststof proefmodellen die nog niet eens zo heel lang gelden werden gebruikt voor de ontwikkeling van de behuizingen. Zat er in zo’n model een ‘fout knopje’, dan betekende dat veel werk dat opnieuw moest worden gedaan. Pas als het proefmodel helemaal in orde was, kon er gestart worden met de productie van de aluminium exemplaren.

Bij de ontwikkeling van de behuizingen is het van belang om te weten of het om een doorontwikkeling van een bestaand model camera gaat, waarbij alle afmetingen en de knopjes vrijwel gelijk zijn gebleven, of dat het een compleet nieuw model is geworden. In dit laatste geval start de ontwikkeling helemaal vanaf het begin.

UKGERMANY_proefmodellen  UKGERMANY_tekentafel_3

 

In de meeste gevallen kan er gebruikgemaakt worden van bestaande oplossingen voor de bediening van drukknoppen en schakelaars, waardoor snel door kan worden ontwikkeld. In enkele gevallen moet er een compleet nieuwe oplossing bedacht worden om de draaiknop, die boven water zo eenvoudig is te bedienen, ook onder water met dikke handschoenen aan makkelijk te kunnen gebruiken. Als voorbeeld wordt ons op het beeldscherm een knopje getoond dat uit acht onderdelen bestaat en specifiek voor één model spiegelreflexcamera moest worden ontwikkeld.

Eén blok aluminium

Zodra het 3D-ontwerp klaar is en in de computer uitvoerig is getest op pasvorm en functioneren van alle bedieningselementen, wordt de grafische weergave omgezet in een technische werkinstructie voor de CNC-freesmachine. Met deze uitvoerige lijst van afmetingen weet de computergestuurde freesmachine uit één blok aluminium een prachtig onderwaterhuis te maken. De machine snijdt als het ware kleine stukjes aluminium uit het blok en zorgt voor openingen op de plaatsen waar de doorvoer van de knopjes moet komen. Vanaf dit moment gaat het tot voor kort grove vierkante blok op de delen voor jouw onderwaterhuis lijken. Wanneer het frezen klaar is, kunnen de delen worden voorzien van een beschermende laag, waardoor het onderwaterhuis bestand is tegen de invloeden van onder andere het zoute water.

UKGERMANY_productie3  UKGERMANY_productie2

 

Persoonlijke keuze in afwerking en design

UKGERMANY_assemblageUwe kiest ervoor om de behuizing van binnen af te werken met een laagje dat aan vilt doet denken. Er zijn ook fabrikanten die niet voor deze afwerking kiezen. De jarenlange ervaring in de ontwikkeling van de verschillende fabrikanten maakt dat er kleine verschillen in visie zijn ontstaan. Wel of geen afgerond design? Bedieningsknoppen voor alle functies, of een door de fabrikant gemaakte selectie? Voorbeelden van keuzes die maken dat er verschillen in de eindproducten ontstaan. Verschillen die uiteindelijk invloed hebben op de prijs en het gebruik van de behuizing. Een extra arbeidsintensieve afwerking resulteert in een hogere prijs. De keuze om de fotograaf de mogelijkheid te geven alle knoppen te bedienen is in sommige gevallen ook een duurdere optie, maar het zorgt er wel voor dat jij bepaalt welke knoppen je gebruikt, en niet de fabrikant.
Als alle bedieningselementen, draaiknoppen en elektronica zijn aangesloten, is het onderwaterhuis klaar voor de levering aan de nieuwe eigenaar. Die fotograaf zal zich niet altijd realiseren hoe dit eindproduct tot stand is gekomen en welk traject van ontwerpen en productie aan de levering vooraf is gegaan.

Jouw keuze

Welk merk onderwaterhuis bij je past, blijft een persoonlijke keuze. Kies je voor een exemplaar van polycarbonaat of ga je voor een aluminium uitvoering. Een versie uit het duurdere segment of speelt je budget een grote rol en moet je een echte prijs-kwaliteit afweging gaan maken. Duidelijk is wel dat de visie van de bouwer een grote rol speelt in het eindproduct. Dit merk je in het gebruik en in de bediening. Het is dus aan te raden om goed om je heen te kijken welke huizen er leverbaar zijn voor jouw camera alvorens je tot aanschaf overgaat.

Foto’s: Erik de Boer en UK GERMANY

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief