Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Welk duikdoel zal ik vandaag vooropstellen?

Alweer de 98ste keer dat Duikreporter Dirk bij de Bergse Diepsluis duikt. Wat is dit keer het doel van zijn duik?

Voor de 98e keer ga ik het water in bij de Bergse Diepsluis. Dit geeft meteen wel aan dat ik het een leuke duikstek vind zeker!

Een week geleden ging ik er in met hoogwater, nu met laagwater. Vermits ik niet diep mag duiken kan ik zo toch het leven onder de laagwaterlijn observeren. Er is weinig wind, dus weinig deining en het zonnetje schijnt volop. Dat ziet er goed uit!

Welk duikdoel zal ik me vandaag vooropstellen? In mijn logboek zie ik dat het 10 maanden geleden is dat ik nog eens een hooiwagenkrab zag. Dat is een hele tijd voor iemand die de laatste seizoenen telkens 80 à 90 duiken in Zeeland maakte. Laten we dat nemen, dat is zeker realiseerbaar! Natuurlijk hoop ik ook op een ontmoeting met de zeebaarzen en al de rest, dat is meegenomen …

Duikplan: naar links van de trap de helling afzoeken.

Al vlug zie ik een Zwarte grondel die zijn nest even verlaat. Ik blijf wachten tot hij terugkeert (zie video). Ik zie nog verschillende van die grondels. Ze hebben allemaal als nestplaats een lege oester uitgekozen. Het zijn de mannetjes die het nest uitkiezen en het tegen rovers bewaken nadat het vrouwtje de eitjes er in gedeponeerd heeft. Ook zorgt hij voor vers en zuurstofrijk water door met zijn vinnen boven het nest te wapperen.

Dirk-Van-den-Bergh_20200723_grondel2-100968

Ik zie veel doorschijnende zakpijpen. Die voelen zich blijkbaar nog steeds goed hier. De instroomopening is de grootste. Dat is niet altijd even duidelijk te zien, maar het wordt een stuk gemakkelijker als je weet dat de instroomopening 8 inkepingen heeft en de uitstroomopening slechts 6. Hier duidelijk te zien op de foto:

Dirk-Van-den-Bergh_20200723_doorschijnende-zakpijp-100968

Ik zie veel eitjes van de Bruine plooislak, maar geen enkel slakje …

En daar is ie dan! De hooiwagenkrab! Het is een meester in camouflage door allerlei organisch materiaal, zoals stukjes wier of spons, op de stekels van de poten te prikken. Deze heeft dat ook gedaan, maar dan gaat hij op een fel oranje Gewone slingerzakpijp zitten … zo helpt die camouflage natuurlijk niet! Ik zie er nadien nog verschillende, maar het valt me op dat ze toch niet zo talrijk zijn als anders. Of zitten ze allemaal dieper?

Dirk-Van-den-Bergh_20200723_hooiwagenkrab-100968

De vangst van de dag is echter een zeetong. Zeg maar tongetje, want het is slechts 5 cm groot! (zie video)

Na 55 minuten keer ik terug. Het water is ondertussen gestegen en dus kan ik een ander parcours volgen. Eindelijk vind ik één Bruine plooislak! Ze zit net als de hooiwagenkrab op de oranje Gewone slingerzakpijp. Zij is wél goed gecamoufleerd! Voor de slak is dit echter haar favoriet voedsel (evenals de gesterde geleikorst). Als je goed kijkt zie je ze ervan eten in de video.

Dirk-Van-den-Bergh_20200723_Bruine-plooislak-100968

Ik zie dat ik terug in de buurt van de trap ben, maar blijf nog even rondneuzen: ik heb immers nog geen zeebaarzen gezien! En ja hoor … het loont! Een solitair exemplaar komt een aantal keer voorbij. Ik blijf wachten, de camera in de aanslag, maar het lukt me niet om hem goed in beeld te krijgen. Hij neemt me mee naar de diepte en dat mag ik niet … oeps … 3,2 meter … Ik moet hem laten gaan …

Ondertussen lig ik al 117 minuten in het water, ei zo na 2 uren dus. Dit is een nieuwe recordduiktijd! Ik heb nog 60 bar over, dus het kan nóg langer. Dit is één van de voordelen van ondiep duiken … langer genieten! Die 2 uren hou ik wel voor een volgende keer, wanneer ik een buddy heb: dan hebben we iets om te vieren! Misschien tesamen met mijn 100e duik in de Bergse Diepsluis? Of nee … niet tesamen: dan kan ik twee keer vieren!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief