Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Dirk Van den Bergh – Welk duikdoel zal ik vandaag vooropstellen?

Alweer de 98ste keer dat Duikreporter Dirk bij de Bergse Diepsluis duikt. Wat is dit keer het doel van zijn duik?

Voor de 98e keer ga ik het water in bij de Bergse Diepsluis. Dit geeft meteen wel aan dat ik het een leuke duikstek vind zeker!

Een week geleden ging ik er in met hoogwater, nu met laagwater. Vermits ik niet diep mag duiken kan ik zo toch het leven onder de laagwaterlijn observeren. Er is weinig wind, dus weinig deining en het zonnetje schijnt volop. Dat ziet er goed uit!

Welk duikdoel zal ik me vandaag vooropstellen? In mijn logboek zie ik dat het 10 maanden geleden is dat ik nog eens een hooiwagenkrab zag. Dat is een hele tijd voor iemand die de laatste seizoenen telkens 80 à 90 duiken in Zeeland maakte. Laten we dat nemen, dat is zeker realiseerbaar! Natuurlijk hoop ik ook op een ontmoeting met de zeebaarzen en al de rest, dat is meegenomen …

Duikplan: naar links van de trap de helling afzoeken.

Al vlug zie ik een Zwarte grondel die zijn nest even verlaat. Ik blijf wachten tot hij terugkeert (zie video). Ik zie nog verschillende van die grondels. Ze hebben allemaal als nestplaats een lege oester uitgekozen. Het zijn de mannetjes die het nest uitkiezen en het tegen rovers bewaken nadat het vrouwtje de eitjes er in gedeponeerd heeft. Ook zorgt hij voor vers en zuurstofrijk water door met zijn vinnen boven het nest te wapperen.

Dirk-Van-den-Bergh_20200723_grondel2-100968

Ik zie veel doorschijnende zakpijpen. Die voelen zich blijkbaar nog steeds goed hier. De instroomopening is de grootste. Dat is niet altijd even duidelijk te zien, maar het wordt een stuk gemakkelijker als je weet dat de instroomopening 8 inkepingen heeft en de uitstroomopening slechts 6. Hier duidelijk te zien op de foto:

Dirk-Van-den-Bergh_20200723_doorschijnende-zakpijp-100968

Ik zie veel eitjes van de Bruine plooislak, maar geen enkel slakje …

En daar is ie dan! De hooiwagenkrab! Het is een meester in camouflage door allerlei organisch materiaal, zoals stukjes wier of spons, op de stekels van de poten te prikken. Deze heeft dat ook gedaan, maar dan gaat hij op een fel oranje Gewone slingerzakpijp zitten … zo helpt die camouflage natuurlijk niet! Ik zie er nadien nog verschillende, maar het valt me op dat ze toch niet zo talrijk zijn als anders. Of zitten ze allemaal dieper?

Dirk-Van-den-Bergh_20200723_hooiwagenkrab-100968

De vangst van de dag is echter een zeetong. Zeg maar tongetje, want het is slechts 5 cm groot! (zie video)

Na 55 minuten keer ik terug. Het water is ondertussen gestegen en dus kan ik een ander parcours volgen. Eindelijk vind ik één Bruine plooislak! Ze zit net als de hooiwagenkrab op de oranje Gewone slingerzakpijp. Zij is wél goed gecamoufleerd! Voor de slak is dit echter haar favoriet voedsel (evenals de gesterde geleikorst). Als je goed kijkt zie je ze ervan eten in de video.

Dirk-Van-den-Bergh_20200723_Bruine-plooislak-100968

Ik zie dat ik terug in de buurt van de trap ben, maar blijf nog even rondneuzen: ik heb immers nog geen zeebaarzen gezien! En ja hoor … het loont! Een solitair exemplaar komt een aantal keer voorbij. Ik blijf wachten, de camera in de aanslag, maar het lukt me niet om hem goed in beeld te krijgen. Hij neemt me mee naar de diepte en dat mag ik niet … oeps … 3,2 meter … Ik moet hem laten gaan …

Ondertussen lig ik al 117 minuten in het water, ei zo na 2 uren dus. Dit is een nieuwe recordduiktijd! Ik heb nog 60 bar over, dus het kan nóg langer. Dit is één van de voordelen van ondiep duiken … langer genieten! Die 2 uren hou ik wel voor een volgende keer, wanneer ik een buddy heb: dan hebben we iets om te vieren! Misschien tesamen met mijn 100e duik in de Bergse Diepsluis? Of nee … niet tesamen: dan kan ik twee keer vieren!

8 reacties

 1. Beste Dirk
  Wilde gewoon even laten weten dat alle filmpjes die je maakt van het onderwaterleven in Zeeland echt mooi zijn, dank je wel om deze te delen. Ben zelf sinds enige tijd echt verknocht aan Zeeland. Gek op bruinvissen spotten ;-). Ben onlangs ook voor de 1e keer gaan snorkelen aan Flauwers Heerenkeet en aan het Ossehoek-eilandje en ben er echt helemaal weg van.
  Groetjes van een snorkelfanaat uit Westmalle,
  Natacha

  REAGEREN
  • Bedankt Natacha! Opgepast: bij mij is het ook begonnen met snorkelen!

   REAGEREN
   • Dank je wel voor de waarschuwing, haha. Voorlopig hou ik het bij snorkelen, maar wie weet wat de toekomst brengt. Intussen ook Den Osse – Nieuwe Kerkweg gesnorkeld en zo veel moois gezien (zeenaald, zeepaddestoel, ribkwalletjes (of zeedruifjes) en ook tussen het wier en op de bodem zo een goudachtige ´kleispons´ waarvan ik de naam niet vind. Enfin, te veel om op te noemen, het was echt prachtig. En wat verderop, net op de scheiding met de vaargeul, waren 2 zeehonden, zeker 15min. Was diezelfde ochtend ook al getrakteerd op verschillende spots van bruinvissen aan Zierikzee, dus het was een top Zeeland-dag voor me. Was toen nog aan het twijfelen om te gaan snorkelen aan Levensstrijd maar wilde eerst nog maar eens in getijdenloos water gaan. Kan me als snorkelaar niet voorstellen hoe ik de duikadviezen moet interpreteren bij alle Oosterschelde-duikstekken, daar ik dieper dan pakweg 3m toch niet meer veel zie, ik blijf dus bij de kant. Ga bij de volgende snorkeltrip sowieso wel een pak huren want nu in mijn badpak was het wel redelijk koud (2x 40min in het water, brrrrr) ondanks het warme weer.
    In elk geval, nogmaals dank voor alle mooie filmpjes en verslagen die je maakt, en bovenal hoop ik dat je snel en goed herstelt.
    Groetjes
    Natacha

    REAGEREN
    • Leuk je enthousiasme!
     Weet je dat iedereen duik- of snorkelreports kan plaatsen? Dus als je je beleving wilt delen, het kan op http://www.duikeninbeeld.tv/duikreporter

     REAGEREN
     • Hallo redactie
      Dank jullie wel voor de reactie. Ben inderdaad super enthousiast, met nog veel te leren en te ontdekken. Ik ga eerst stelselmatig wat meer trachten snorkelen, ook in de Oosterschelde, de komende herfst/ lente, en meer leren over welke soorten dieren en planten ik herken, en zodra ik een klein beetje weet heb van de dingen, deel ik ze heel graag en plein public 🙂
      Tot binnenkort!
      groetjes

     • Leuk! Veel plezier met je ontdekkingen!

 2. Natacha, in deze reportage kan je lezen hoe het bij mij allemaal begon en mijn eerste onderwatervideo bekijken (settings op HD1080 zetten indien niet automatisch). https://duikeninbeeld.tv/hoe-het-allemaal-begon/

  REAGEREN
 3. Dag Dirk, ik heb het filmpje gezien, echt prachtig! Dat moeten gelukzalige momenten zijn geweest 🙂
  Heb vroeger in mijn jongere jaren tijdens reisjes naar o.a. Egypte en Mexico ook wat gesnorkeld, en toen ook echt ontzettend veel moois gezien: haaien, barracuda´s, een Napoleonvis (dat was echt wauw, want ik wist toen niet dat zoiets bestond), dolfijnen, doktersvissen, kortom: heel veel, en allemaal mooi. Daarom ben ik ook zo blij dat er vlakbij ook al vele mooie dingen te zien zijn, in het mooie Zeeland. Dat wist ik, net als velen met mij, niet.
  Groetjes

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief