Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Foto en film / Het verhaal achter de foto

Valentijnhart van haaien – Het verhaal achter de foto

Peter de Maagt, die in mei bij ons in beeld is, maakte een foto van zusterhaaien op Fiji. Pas later ontdekte hij een vorm in de haaiengroep, hoe dat zo kwam vertelt hij in zijn verhaal achter de foto.

Voor degene die er ooit al eens geweest zijn, zal het water uit de mond beginnen te lopen alleen al bij het uitspreken van de naam, Beqa. Slechts twee woorden kunnen deze site beschrijven – geweldig en surrealistisch. Geweldig om de furie en gratie van de natuur te zien, alles verpakt in één duik. Surrealistisch omdat, toen we boven kwamen, we het er over eens waren dat we in elk geval zeven verschillende soorten gezien hadden, inclusief grey reef, white tip, black tip, silver tip, lemon shark, bull shark, en nurse shark. In één duik!

Gewone kliko vuilnisbakken worden gebruikt om aas in te doen. Als je ‘s ochtends op de boot aankomt en ze zijn de kliko aan het vullen met vissenkoppen, is de geur zo sterk dat je eigenlijk liever meteen omkeert. Het voeren gebeurt op twee niveaus. Op het eerste niveau hangen de kliko’s op ongeveer tien meter diepte en doordat het deksel vol met gaten zit wordt een geurspoor gecreëerd. Vreemd genoeg trekt dat niet noodzakelijkerwijs meteen de haaien aan. In eerste instantie zijn het vooral honderden enorme giant trevallies die zich op het feestmaal storten. En ook nog honderden andere soorten vis die een graantje willen meepikken. Door af en toe de kliko eens flink heen en weer te schudden worden de vissen in een ‘feeding frenzy’ gebracht. Dit is het teken voor de haaien dat het menens aan het worden is.

Op ongeveer dertig meter diepte bevindt zich de ‘Arena’. Er is een klein muurtje gemaakt van rotsen waar je op je knieën achter gaat zitten. Een paar meter voor het muurtje staan metalen voerbakken, waar af en toe een vissenkop of een stuk vis uitgehaald wordt en daadwerkelijk aan de haaien gegeven wordt. Deze foto is gemaakt op het moment dat de zusterhaaien in de beurt van de kliko’s komen. De haaien gingen van links naar rechts en ik hing rustig te wachten. Na een tijdje kwamen ze vlakbij en konden de flitsers het onderwerp goed belichten. Om te voorkomen dat ik middenin de hectiek zou komen moest ik af en toe achteruit vinnen wat de compositie van verschillende foto’s niet ten goede kwam. Na ongeveer vijf minuten brak de formatie uiteen en gingen alle haaien hun eigen richting uit. Pas later zagen mensen een Valentijnhart in de formatie van haaien.

Peter de Maagt is deze maand ‘in beeld’ op DuikeninBeeld. Klik hier voor meer foto’s en het verhaal van deze fotograaf.

Lees en kijk nog een ‘verhaal achter de foto’:


Zeilvin blenny


Zoutwaterkrokodil


Bimini’s grote hamerhaai

Het verhaal achter de foto
Dat beelden vaak meer zeggen dan duizend woorden, staat buiten kijf! Maar soms kan het verhaal het beeld versterken. In deze serie vertellen onderwaterfotografen het verhaal achter de foto – hun beleving of de techniek!
Heb jij ook zo’n foto met een mooi verhaal? Plaats de foto in je album in de fotogalerie en stuur een mailtje naar redactie@duikeninbeeld.tv met het verhaal. Een selectie van de verhalen zal worden geplaatst op DuikeninBeeld. Nog geen eigen album, registreer je, upload een foto en je hebt een eigen album.

1 reactie

  1. Wat een bizar en intrigerend plaatje. Uniek!

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief