Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Unieke proeftuin onder water in Oosterschelde

Het NIOZ bouwt een wereldwijd uniek onderwaterlaboratorium in het getijdengebied van de Oosterschelde. 

Foto: Rosanna van Hespen/NIOZ

De 12 onderwaterbassins zijn experimentele onderwatertuinen waar wetenschappers en studenten van het NIOZ en HZ University of Applied Sciences onderzoek gaan doen naar hoe menselijke bouwwerkstructuren als dijkbekleding en beton zich onder water gedragen en welke invloed ze hebben op ecologische bodemgemeenschappen.

Niet alleen in Zeeland, maar ook wereldwijd wordt er steeds meer gebouwd in en langs de ondiepe kusten. Denk bijvoorbeeld aan vooroevers voor zeewering en windmolenparken. De betonnen en stenen bouwwerkstructuren die daarmee in het zeewater terecht komen, trekken dieren en planten aan die zich er vestigen en een eigen ecosysteem bouwen.

Onderzoek

«Om te onderzoeken wat daar precies gebeurt, kun je gaan duiken, maar dat is lastig en bovendien erg kostbaar,» aldus Tjeerd Bouma, onderzoeker bij het NIOZ, lector HZ University of Applied Sciences en vanaf 1 augustus ook hoogleraar ‘Biogeomorpological ecology of estuaries and coasts’ aan de Universiteit Utrecht. «Met deze bakken hebben we wereldwijd een unieke proeftuin onder water waar we de komende jaren veel uit kunnen leren en dat is juist nu belangrijk omdat er veel dijken op de schop moeten en windmolenparken op zee worden aangelegd.»

Onderwaterproeftuin

De 12 waterbassins van 7,5 meter lang, 3,5 meter breed en 1,5 meter diep én 20 ton zwaar vormen de ideale onderwaterproeftuin waar Bouma’s team de natuurlijke processen nauwlettend kan volgen. «Bij laag water kunnen studenten er heen lopen om monsters te nemen van de kleine bodemdieren en bij hoog water kunnen ze snorkelend onderzoek doen.»

Met de opbouw van het laboratorium, dat mede mogelijk is gemaakt door Rijkswaterstaat, is deze week begonnen. Donderdag zijn de eerste 6 waterbassins voor het NIOZ in de Oosterschelde geplaatst. Aan het eind van de zomer zullen alle 12 bakken geïnstalleerd zijn en kan het vullen van de onderwaterproeftuinen beginnen.

Bron: NIOZ

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief