Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur / Nieuws

Unieke beelden van zwemmende hengelaarsvis in diepzee

Een onderzoeksteam van Monterey Bay Aquarium (MBARI) heeft nu voor het eerst een bewegende hengelaarsvis in de diepzee gefilmd. Uniek beeldmateriaal!
Hengelaarvissen zijn niet uitzonderlijk in Monterey Canynon voor de kust van Californië. Normaliter leven ze hier op een diepte van drie kilometer – een omgeving waar nauwelijks onderzoek kan worden gedaan. Heel bijzonder dus dat het dier op een diepte van ‘slechts’ zeshonderd meter met behulp van een ROV werd gelokaliseerd.
«We duiken hier al zo’n 25 jaar en we hebben pas drie keer een hengelaarvis gezien», aldus diepzee-deskundige Bruce Robison. Het exemplaar is nog geen tien centimeter lang en is door de onderzoekers levend mee naar de oppervlakte genomen. Momenteel zwemt de vis in een bak ijskoud water ter observatie.
Het meest opvallend aan de hengelaarvis is de ‘hengel’ op de kop. Het uiteinde van de hengel is fluorescerend: een nietsvermoedende prooi komt in de diepzee op het licht af, waarna de hengelaarvis het dier met zijn enorme kaken razendsnel verorbert.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief