Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

Uniek paargedrag bruinvissen in Oosterschelde waargenomen

Waarnemers van Stichting Rugvin hebben dit jaar op de Oosterschelde diverse keren het paargedrag van bruinvissen waargenomen. Dit zijn voor Nederland uiterst unieke waarnemingen.

Op de voorgrond het mannetje waarbij de penis zichtbaar is. Foto: Annemieke Podt/Stichting Rugvin

Bruinvissen zijn walvisachtigen die zich relatief onopvallend gedragen. Tijdens het jagen op vis of rondtrekken door een gebied komen ze meestal drie- tot viermaal achter elkaar kort aan de oppervlakte ademhalen om vervolgens weer enkele minuten te duiken. Bij de ademhaling is alleen een stukje van de rug met de rugvin zichtbaar, maar bij een paring gaat het er plots wat onstuimiger aan toe. De mannelijke dieren komen bij de paring of paringspoging namelijk vaak grotendeels uit het water gesprongen. Vrijwilligers van Stichting Rugvin namen een achttal keren dit gedrag waar tijdens hun foto-identificatieonderzoek op de Oosterschelde.

De paartijd van bruinvissen speelt zich met name in de late zomer af, maar de waarnemers hebben het gedrag dit jaar ook al in april en mei gezien. Het team van Stichting Rugvin is dit jaar vanaf april al meer dan twintig keer op het water geweest voor het foto-identificatieonderzoek. Bij dit onderzoek worden foto’s van bruinvissen gemaakt met als hoofddoel de dieren individueel te kunnen herkennen en over langere periodes te volgen. Op zeker acht dagen werden paringen of pogingen daartoe waargenomen.  Omdat het allemaal snel en onverwacht gaat is het lastig om foto’s te maken. Toch is het een paar keer gelukt opnames van dit gedrag te maken.

Er was tot voorkort maar weinig bekend over het paargedrag van de bruinvissen. Recent onderzoek uit de Verenigde Staten heeft hier echter meer informatie over opgeleverd. Zo werd duidelijk dat het mannetje met hoge snelheid naar een vrouwtje zwemt als zij aan het oppervlakte adem komt halen. Hierbij benadert het mannetje het vrouwtje altijd vanaf de linkerzijde. Door de hoge snelheid komt het mannetje bij de paring vaak grotendeels uit het water gesprongen.

Het paargedrag van bruinvissen elders ter wereld, waaronder de Oosterschelde, lijkt overeen te komen met dat van de bruinvissen langs de westkust van de Verenigde Staten. Het team van Stichting Rugvin zag dat ook in Nederland het dier dat bij de paring uit het water sprong zich aan de linkerzijde van het andere dier bevond. In een paar gevallen lukte het zelfs het springende individu op foto te identificeren en matchen met de foto-identificatiecatalogus. Aan de hand van het waargenomen gedrag kan nu voorzichtig vastgesteld worden deze individuen mannetjes zijn. Eerder was het alleen mogelijk om het vrouwelijke geslacht vast te stellen van individuen die met een kalfje werden waargenomen.

Paringspoging bruinvissen. Foto: Tamara de Haan/Stichting Rugvin
Bruinvis (waarschijnljk het mannetje) komt hoog uit het water bij paringspoging. Foto: Annemieke Podt/Stichting Rugvin

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief