Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Uitkijken voor de Japanse kruiskwal!

De ene kwal is de andere niet. Als duiker is het vaak genieten van de kwallen die in het Zeeuwse water zweven. Maar nu is in het Veerse Meer een verhoogd aantal Japanse kruiskwallen waargenomen en juist die kwallen kunnen wel klachten opleveren.

Foto: Ron Offermans

De verhoogde concentratie werd aangetroffen nabij locatie de Grote Piet, tussen Sluis de Piet en de brug aan de Muidenweg. De meeste aanwezige kwallensoorten in het Veerse Meer zijn onschadelijk voor mens en dier. De Japanse kruiskwal kan echter wel voor klachten zorgen. Bezoekers wordt afgeraden om tussen Sluis de Piet en de brug te zwemmen. Watersporten zoals varen en kanoën kunnen doorgang vinden. De gemeenten Middelburg en Goes hebben inmiddels waarschuwingsborden geplaatst. Ook wordt de situatie op andere plekken in het Veerse Meer in de gaten gehouden.

Hoe ziet de Japanse kruiskwal eruit?
De Japanse kruiskwal (Gonionemus vertus) is ongeveer twee centimeter groot. De naam van de kwal is afgeleid van het kruisje dat op de kwal te zien is. Aan de rand van zijn lichaam heeft de kruiskwal korte tentakels. De kruiskwal is vooral te vinden in gebieden met veel waterplanten zoals wieren en zeegrasvelden. De kwal kan steken met zijn tentakels (netelen).

Foto: Ron Offermans

Klachten
Bij aanraking van de kruiskwalletjes ontstaat jeuk, prikkeling en een rode huid. Bij mensen die last hebben van overgevoeligheid, kunnen de huidreacties wat heftiger zijn. Bij klachten is het gewenst om de huisarts te raadplegen. Roep bij acute, ernstige allergische reacties zo spoedig mogelijk medische hulp in.

Wat te doen bij een kwallensteek:

  • Raak de aangedane plek niet aan. Eventueel op de huid achtergebleven neteldeeltjes kunnen nog steeds gif afscheiden. Dus niet wrijven of krabben. Spoel niet na met water, ook dit activeert de netelcellen.
  • Resten van tentakels kun je op de huid zien en het beste verwijderen met een pincet. Achtergebleven netelcellen zijn heel klein en kunnen eventueel met behulp van een kleefpleister uit de huid worden getrokken.
  • Leg een kompres aan van koud water met gewone azijn (dus geen schoonmaakazijn). Dit geeft verlichting van de klachten. Gebruik zo nodig een verkoelende, jeukstillende crème of poeder met menthol. Er zijn verschillende middeltjes bij de apotheek te verkrijgen (zoals After Bite, Prikweg, Azaron. Let wel op eventuele overgevoeligheid voor deze middelen).
  • Raadpleeg bij hevige jeuk of zwelling je huisarts. Deze kan zo nodig medicatie voorschrijven. Roep bij acute, ernstige allergische reacties zo spoedig mogelijk medische hulp in.

Bron: Rijkswaterstaat, GGD en de gemeenten Middelburg en Goes

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief