Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Natuur

WOII veroorzaakte stress bij walvissen

Amerikaanse en Britse wetenschappers hebben geconstateerd dat walvissen tijdens de Tweede Wereldoorlog heel veel last hadden van stress. Dat komt waarschijnlijk door zeeslagen en ontploffingen onder water. 

In het blad Nature Communications schrijven deze onderzoekers dat de walvissen in deze periode veel cortisol hebben aangemaakt. Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt bij stress. Ook de walvisjacht was een bron van stress voor de walvissen.

De onderzoekers bestudeerden oorsmeer van gewone vinvissen, bultruggen en blauwe vinvissen. Zulke propjes liggen in natuurhistorische musea over de hele wereld.

In dat oorsmeer is terug te vinden welke hormonen de dieren in hun leven hebben aangemaakt en aan welke vervuiling ze zijn blootgesteld. De oudste prop is uit 1870, de meest recente uit 2016.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleken de walvissen veel cortisol te hebben aangemaakt.

In de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw werden tienduizenden vinvissen en bultruggen gedood. In de jaren 60, toen de walvisvangst werd hervat, maakten de walvissen ook meer cortisol aan, wat betekent dat ze gestrest waren.

In de jaren 70 nam de jacht op walvissen enorm af en hun cortisolniveau daalde daardoor ook. Sindsdien stijgt het echter weer. Dat kan door de toename van scheepvaart, door vervuiling en stijgende zeetemperaturen komen.

Bron: PZC

1 reactie

  1. Wie zou bedacht hebben “Laten we het oorsmeer van walvissen eens gaan onderzoeken?’
    En dan nog wat ontdekken ook….

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief