Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Leendert Smit – Tweemaal Zoetersbout

Leendert is vastberaden om een snotolf te gaan zien, enthousiast gaat hij naar Zeeland. Of het hem gelukt is, lees je in zijn duikreport.


Datum: 25-3-2017 / 1-4-2017
Duiklocatie: Zoetersbout

duikreport-call-to-action-350x85

Door sociale verplichtingen, film festival en een verbouwing heb ik na begin januari geen duik meer gemaakt. Geheel onverwacht biedt zich deze zaterdag een mogelijkheid aan. Soms zit het even mee met zo’n verbouwingsproject. Niet helemaal goed voorbereid en met bijna lege flitsers reis ik af richting Anna-Jacobapolder. Ik wil die Snotolf ook wel eens zien.

Het is rond 14:00 HW maar zo lang kan ik niet wachten. Als ik aan kom rijden zie ik al dat de wind, die behoorlijk krachtig is, precies uit de verkeerde hoek waait. Hoge golven klotsen tegen de bootsteiger en het ziet er extreem stoffig uit. Dit wordt niks. Zin om onverrichterzake weer terug te rijden heb ik niet dus ik overweeg mijn opties. Zoetersbout is de meest logische plek om naar toe te gaan dus dat doe ik dan maar.

Een stel staat zich om te kleden en een paar anderen komt net het water uit. Het zicht is redelijk volgens een van de duikers en er zou een Snotolf zijn gespot. Ik krijg nog wat vage aanwijzingen en ga op weg. Behalve dat mijn flitsers bijna leeg zijn heb ik ook nog maar 120 bar in mijn fles. De Snotolf schijnt heel ondiep te zitten dus ik besluit boven de 4-5 meter te blijven. Het zicht is inderdaad best goed en ik zie al snel een roze sterslak en daar vlak naast een vlokslak. Helaas allebei te klein voor de groothoeklens. Ik speur verder maar zie geen Snotolf en mijn fles begint leeg te raken. Ik schiet nog snel een plaatje van een krab op een fuik en een mooie grote heremietkreeft maar dan wordt het echt tijd om naar boven te gaan, de manometer staat al een tijdje in het rood.

De zaterdag erop vind ik weer een gaatje. Ik kan de tijd niet helemaal plannen naar het getij maar een vroege duik bij de Bergse Diepsluis moet kunnen. Helaas! De A4 is afgesloten voor Steenbergen en ik moet de koers verleggen. Daar komt nog bij dat het gestaag is beginnen te regenen. In grafstemming stop ik op een parkeerplaats om buienradar te checken. Dat ziet er niet ongunstig uit dus dan maar wederom naar Zoetersbout. Ook vandaag is het niet echt druk. Met de macrolens in de aanslag ga ik op jacht naar vlokslakken.

Ze zitten echt overal maar er eentje vinden die niet schuw in een hoekje zit is toch wel lastig. Ook het zicht is wat minder dan vorige week hoewel het een beetje opklaart als ik de hoek van de krib bereik. Het stroomt hier wel stevig trouwens. Op de terugweg vind ik een loodpocket. Die ligt daar duidelijk nog niet zo lang en al snel blijkt dat hij er zelfs nog geen 10 minuten ligt. Ik kan een mededuiker blij maken. Zijn buddy komt net terug van een vergeefse tocht. De snotolf ben ik ook deze duik niet tegengekomen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief