Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Tweede Kamer neemt motie over ‘vrijwillige inzet sportduikers’ aan

De Tweede Kamer heeft op 7 juli een motie van Inge van Dijk aangenomen. De aanleiding van de motie was de boete die door de Arbeidsinspectie aan de stichting Signi Zoekhonden is opgelegd.

De boete die aan de stichting Signi Zoekhonden werd opgelegd, en de daaropvolgende rechtszaak, kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor alle sportduikers die zich vrijwillig inzetten voor het goede doel. De Arbeidsinspectie stelt immers dat er sprake is van duikarbeid, de duikers een overeenkomstige opleiding moeten hebben gevolgd en alle voorzieningen zoals vereist voor werken onder overdruk getroffen zijn.  Veel initiatieven van recreatieve duikers, zoals ook schoonmaakduiken, worden daardoor ondermijnd.

Motie

Inge van Dijk, die namens het CDA in de Tweede Kamer zit, heeft een motie ingediend en de regering verzocht om met een voorstel te komen waardoor de vrijwillige inzet van sportduikers voor burgerinitiatieven niet onder duikarbeid valt, zolang de duiken binnen de grenzen van het sportduiken gedaan worden conform de aanpassing van de duikopleidingen. De motie werd aangenomen.

Om de tafel

“En dat betekent dat het ministerie nu aan het werk moet om de regelgeving uit het ARBO besluit te wijzigen,” reageert Leo Blokland, die samen met Royce de Vries de stichting Signi Zoekhonden vertegenwoordigt. Het besluit moet zodanig worden aangepast dat sportduikers niet langer bekeurd worden als zij zich inzetten voor goede doelen, zoals waarnemen voor milieudoeleinden (vissen tellen), fotowedstrijden, enz. Ook de activiteiten van Signi kunnen dan weer uitgevoerd worden. “Een en ander natuurlijk wel binnen de mogelijkheden die goed opgeleide recreatieve duikers op grond van hun brevet hebben. Partijen zullen om de tafel moeten.”

Rechtszaak

Los van deze ontwikkeling loopt ook de rechtszaak tegen Signi Zoekhonden nog. Een uitspraak in deze zaak wordt in augustus verwacht. Leo Blokland: “Het is te hopen dat ook de rechter een zetje in de goede richting geeft. In het rapport van de NOB van april 2021 Duiken, duikarbeid en vrijwilligers pleitten de schrijvers al voor overleg met SWOD (Stichting werken onder overdruk) en het ministerie, maar deze weigerden. Voor Signi zat er niets anders op dan naar de rechter te stappen. Nu zal dat overleg wel moeten komen. Een belangrijke taak voor de NOB en SWOD!”

1 reactie

  1. Duimen voor de goede afloop. Signi-duikers (en ook sportduikers voor andere zoek- en bergzaken) zijn hiermee veilig én er wordt goed werk verricht voor mensen die soms na jarenlange onzekerheid verder kunnen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief