Inloggen

Wachtwoord vergeten?

TV-première voor Geheimen achter de dijk

Op woensdag 23 december kent de documentaire Geheimen achter de dijk haar tv-première. Een stuk geschiedenis onder en boven water… niets is zo gewoon als het lijkt.

Een verhaal ontstaan uit passie voor het Walcherse landschap en de uit strijd voortgekomen natuur. De productie van Robert Hughan vertelt de verhalen van Fred Groen, Leon Joosse en Arie de Lange, die u meenemen op een ontdekkingsreis, over het dichten van de dijkeneen Duitse mijnenlegger de “MFP 920 DM” en dorpen met rode daken, zwarte schuren, gelegen in idyllische dorpjes.

Een documentaire gemaakt door “Goofy Aqua Video” gaat onder andere over de inundatie van Walcheren in het najaar van 1944. Deze “vergeten strijd” heeft aan veel Zeeuwen, Britten, Noren, Canadezen en Duitsers het leven gekost. De invasie “Operation Infatuate” vrij vertaald “Operatie Waanzinnige Invasie”, was Normandië in het klein. Na de oorlog kon men eindelijk met het herstel beginnen om Walcheren droog te leggen en het landschap te hervormen zoals we het tegenwoordig zo goed kennen …… of kennen we onze “Tuin van Zeeland” eigenlijk helemaal niet zo goed …??

Screenshots uit Geheimen achter de Dijk, documentaire van Fred Groen en Robert Hughan  

Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat de dijken gedicht werden. Veel is in nevelen gehuld, wij lichten slechts een tipje van de sluier op!

Samengevat in deze productie hebben de makers een beeld van ons mooie “eiland” Walcheren geschetst door de decennia heen. De inundatie heeft een bijzonder en zeer karakteristiek landschap achtergelaten in Walcheren zowel boven als onderwater. De werkelijk unieke beelden van onder water, boven water en vanuit de lucht worden samengevat in een ruim 30 minuten durende documentaire waarin een beeld wordt geschetst van de nog steeds zichtbare en in eerste instantie onzichtbare sporen in het bijzondere Walcherse landschap.

De filmdocumentaire is op 23 december 2015 om 20:30 en 22:00 uur te zien bij Omroep Zeeland.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief