Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Blog / Duiken

Tropisch Zeeland

Terwijl de strandgangers met koelboxen sjouwen, kijk ik vertwijfeld tegen de duinovergang aan. Ik hoor het mezelf nog zo vol zelfvertrouwen zeggen: “Ja zeg, ik ben wel wat gewend hoor, ik klim dagelijks die Zeeuwse dijken over”.

Terwijl de strandgangers met koelboxen sjouwen, kijk ik vertwijfeld tegen de duikovergang aan. Ik hoor het mezelf nog zo vol zelfvertrouwen zeggen: “Ja zeg, ik ben wel wat gewend hoor, ik klim dagelijks die Zeeuwse dijken over”. Maar nu sta ik er echt, onder aan die duinovergang bij Dishoek. En ik kan niet zeggen dat ik niet gewaarschuwd ben….
We zijn van plan vandaag 2 duikjes in de Westerschelde te maken. Mooie duiken op interessante objecten. Maar tussen dat plan en de waterkant ligt een flink obstakel: een duinovergang die, met het dragen van een duikuitrusting in gedachten, wel de Mount Everest lijkt.
3a0f6fd29eTussen de kwebbelende toeristen met hun schepjes en emmertjes, hijs ik maar zoveel mogelijk spullen op mijn rug. Dat wordt toch echt een tweede keer lopen voor die extra flessen.

Na een flinke klim en een wandeling door mul zand is het tijd voor de (gelukkig ingeplande!) pauze.  We hebben nog even voor we het water in moeten. Vandaag willen we het wrak van het in de Tweede Wereldoorlog neergestorte vliegtuig, een Junker 88A, zien te vinden. Dat ligt niet diep, maar de omstandigheden in de Westerschelde kun je vaak uitdagend noemen. Het zicht is beperkt, de stroming sterk. Die stroming zorgt er tevens voor, dat zandbanken regelmatig aan de wandel gaan en zich een aantal meters verplaatsen. Delen van het wrak die enkele weken  geleden nog te zien waren, kunnen nu zomaar onder het zand zijn verdwenen.

Maar we hebben geluk, naast het heerlijke zonnetje boven water, is het zicht vandaag ook uitzonderlijk: we kunnen bijna 3 meter voor ons uit kijken! Dat maakt het lokaliseren van het wrak een stuk eenvoudiger! Al snel vindt mijn buddy dan ook de restanten van de cockpit. De bedieningshendels zijn duidelijk herkenbaar, net als de propeller die we een aantal meter verderop ontdekken. Kleine zeesterretjes hebben inmiddels bezit genomen van de propeller die al ruim 60 jaar in het water ligt.
De kentering is hier kort en het water begint al snel stevig de andere kant op te stromen. We laten ons rustig met de stroming mee terugvoeren terwijl we iets dwars op de stroming richting de kant zwemmen. Onderweg komen we door diverse stroomgeulen, waar het ineens een aantal meter dieper wordt. Hier vinden we meerdere grote houten paalhoofden, die in het verleden van het strand zijn weggespoeld. Van mijn buddy, die hier heel regelmatig duikt, hoor ik later dat ze hier regelmatig nieuwe dingen vinden, die uit het zand tevoorschijn komen, als er weer een stroomgeul verplaatst. Ze vonden niet alleen oude kruiken en wijnflessen, maar ook verschillende soorten munitie uit de Tweede Wereldoorlog.

RTEmagicP_dishoek

Terug aan de kant banen we ons een weg tussen de zonnebadende strandgangers door. Het is één van de weinige werkelijk tropische dagen in Nederland. En wat is dan een betere plek om je oppervlakte interval door te brengen dan op het terras van een strandtent, met een ijsje en een lekker koud drankje? We wachten heerlijk in het zonnetje tot het tijd is voor een tweede duik. Voor het eerst vind ik het geweldig dat er 6 uur tussen 2 kenteringen zit! We zitten hier prima! En zo meteen mogen we nog zo’n geweldige duik maken! Deze keer gaan we op zoek naar het wrak van De Noordzee BV34, ook recht voor de deur. Maar eerst nemen we nog een ijsje! En denken we vooral niet aan die Mount Everest die vanavond nogmaals beklommen moet worden….

duikgids_zeeland_omslag_web_72dpimarloesOtten
Marloes Otten is auteur van Duikgids Zeeland, een onmisbaar boek voor elke Zeeland-duiker. Op DuikeninBeeld doet ze regelmatig verhaal van haar duiken in het Zeeuwse water. Meer informatie over deze en andere duiklocaties vind je in Duikgids Zeeland.

 

 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief