Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

Top 5: duiken in Indonesië

Indonesië zit letterlijk in het hart van reisblogger, duiker en onderwaterfotograaf Jenny Smit. Zij vertelt je wat in dit eilandenrijk haar favorieten voor duiken zijn.

Terwijl het blauw van de zee op me afspat, zie ik ineens een dolfijn het water uit springen. De schipper zet de motor uit, en terwijl de boot langzaam door kabbelt op de tropische zee zwemt de dolfijn met me mee.

Indonesië is als duikbestemming zeer divers: je vindt er zeer grote organismen (kans op walvishaaien in Papua) maar ook kleine (variërend van krabbetjes tot slakjes tot verschillende soorten pygmeezeepaardjes). Ook de mate van luxe en comfort en de daarbij horende prijzen verschillen.

Waar kun je het beste heen gaan? Dit is mijn persoonlijk top vijf (in willekeurige volgorde):

Bali
Misschien klinkt het cliché, maar Bali heeft eigenlijk alles op het gebied van duiken. Bij Tulamben en Amed in het oosten liggen een paar mooie wrakken (USR Liberty Wreck, Japanese Wreck) die prachtig begroeid zijn met de meest kleurrijke koralen.

Het Liberty Wreck is nog altijd één van mijn favoriete spots. Tijdens mijn Padi Open Water in 2006 zag ik hier mijn eerste haai. Bij het zelfde wrak zag ik een paar jaar later voor het eerst in mijn leven een pygmeezeepaardje: een klein roze zeediertje van nog geen halve centimeter groot. Ik ben geen paardenmeisje, ik houd niet van lief en roze, maar voor zeepaardjes maak ik graag een uitzondering.

Het zeeleven hoeft voor mij niet groot te zijn, ik kan heel erg genieten van kleine dingen. Langzaam speuren door het zwarte vulkanische zand bij Bali, en dan ineens een blue-ringed octopus zien bij de pier van Padangbai. Of een kleurrijke slak. Of een schuw heremietkreeftje, het kan allemaal!

Houd je wel van grotere zeedieren, dan is bij Manta Point bij Nusa Penida de kans op manta’s best groot, terwijl je bij onder andere Menjangan schildpadden kan zien. Bij Kuta is een schildpadden conservatieproject, leuk voor de kleintjes. (Maar zelf vind ik het stiekem ook heel leuk om te zien hoe jonge schildpadden hun weg naar de zee vinden.)

Komodo National Park
Meer manta’s, stroming, komodo varanen, dat is Flores.

Het koraal is mooi, maar niet alle duikers realiseren zich dat koralen geen plantjes zijn, maar diertjes. Deze diertjes kunnen zich zowel geslachtelijk als ongeslachtelijk voortplanten. Elk jaar paren meer dan 100 koraalsoorten in de zelfde nacht, het tijdstip wordt mede bepaald door temperatuur, getijde, daglengte en maanstand. En ik was er bij. The-morning-after: van helder blauw water dook ik ineens in een oranje massa, ontstaan door miljoenen geslachtscellen van koralen.

 

Alor
Helemaal in het oosten van Indonesië, net boven Kupang op Timur, ligt de Alor-archipel. Een aanrader voor iedereen die wil duiken op een plek waar nog nauwelijks toeristen komen, waar het soms kan stromen maar het volgende moment heel stil is. Waar mandarijnvissen om elkaar heen dansen en waar je de prachtige koraalvelden vindt.

Rondom Alor wordt nog op traditionele wijze met fuiken gevist. Kijk dus niet raar op wanneer je ineens op een diepte van een metertje of 10 op je schouder getikt wordt: het kan zomaar een visser zijn die toevallig op de foto wilt.

Pulau Weh

Pulau Weh
Geografisch gezien het andere uiterste van Indonesië, voor de noordwestpunt van Sumatra, ligt het kleine eiland Pulau Weh. De koralen hier zijn minder uitgesproken, maar je kan op sommige duikstekken je vinnen uitdoen en je voetjes lekker in het zand steken en ontspannen na een (vermoeiend?) dagje duiken. Langzaam glijden dan de bubbels langs je automaat, een natuurlijke jacuzzi. Zo af en toe ruik je door je masker het zwavel. Het zicht is niet optimaal, maar je komt niet op deze duikstek voor het bijzondere onderwaterleven.

Behalve vulkanen zijn er bij Pulau Weh een paar wrakken waarop je kan duiken, en kun je als je zin hebt in een kantduik vanaf de duikschool een prachtige muckdive maken onder de jetty.

Raja Ampat

Raja Ampat
Veel duikers zijn fan van Raja Ampat. En terecht. Raja Ampat is één van de plekken met de grootste biodiversiteit. Helaas was ik in het foute seizoen voor de manta’s, maar ik zag wél bijna iedere duik een haai. Ga je naar de eilandengroep Penemu, dan kan je zelf een haaien conservatieprogramma zijn: in een afgesloten baai zwemmen honderden blacktips!

Ook voor de liefhebbers van koralen (hard en zacht), slakken, krabben (groot en klein), garnalen (ik zag een tijgergarnaal) enzovoorts is Raja Ampat een heerlijke plek om te duiken. En terwijl de live-aboard boten soms met zijn allen op dezelfde plek kiezen, zijn er duikscholen die kiezen de drukte te mijden en met een klein bootje de drukte te ontlopen. Elk voordeel heeft zijn nadeel, maar eigenlijk kan ik weinig nadelen van duiken op Raja Ampat bedenken. Behalve die sporadische regenbui. En de prijs…

Jenny schrijft en fotografeert onder andere voor haar eigen site www.ikreis.net

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief