Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

John Landa – Time flies when you’re having fun

Terwijl iedereen zich zorgen maakt over het kleine aantal sepia’s, ontdekt John Landa dat het met de snotolvenpopulatie prima gaat. Hij vond bij de Bergse Diepsluis meerdere jonge exemplaren en maakte schitterende foto’s van de vissen in de Oosterschelde.

Duik 862
Vandaag maar weer eens een duik maken aan de Bergse diepsluis ik wil er vroeg in liggen en deze keer ga ik voor macro, afgelopen duiken heb ik zoveel mooie kleine dingen gezien maar met een groothoek lens kun je dat nooit mooi op de foto zetten. Als ik s,morgens op de parkeerplaats van de BD kom ben ik niet de eerste en dat terwijl het nog geen 6 uur is. Ik tuig mijn spullen op en ondertussen maak ik nog een praatje met diverse duikers en na wat informatie te hebben uitgewisseld ga ik te water.

1-lumishootP5280228-50890

Het zicht is niet super en dat komt niet door duikers want bijna iedereen gaat naar rechts en ik ben naar links gegaan. Ik ga toch nog even naar de sepia rekjes kijken aan de linkse kant. Vorige duiken had ik hier een paar schitterende harlekijn slakjes gevonden die er zeer fotogeniek voor lagen. Bij de rekjes is het zicht erg slecht en als ik een foto wil maken wil de camera niet scherpstellen en blijkt mijn pilotlamp het niet meer te doen, ik besluit maar wat ondieper te gaan waar meer licht is zodat de camera wel scherp stelt.

1-lumishootP5280284-50890

Ik zie heel veel verschillende soorten grondels en ineens zie ik een heel ander klein visje namelijk een jonge snotolf en hij ligt boven op een alikruik. Mijn duik is nu al geslaagd ik mag van menner de snotolf diverse foto’s maken en hij blijft mooi op zijn plek liggen na zo’n 15 foto’s zwemt hij omhoog en gaat hij op mijn camera liggen. Dit is niet zo mooi voor de foto maar het is wel een leuk zicht, hij zwemt nog naar mijn flitser armen en zwemt deze een paar keer op en neer en gaat dan mooi op mijn flitser liggen, hij neemt daarna ook geen aanstalten om te vertrekken ik neem hem dan maar mee op sleeptouw.

2-lumishootP5280230-50890

Ik ga verder en kom nog zeker 5 kleine snotolfjes tegen maar allemaal verstopt in het wakame wier en de snotolfjes werken niet mee dus laat ik ze voor wat ze zijn. Ik ga mijn foto skills uitproberen op de diverse soorten grondels, de meeste blijven mooi liggen vooral als ze in hun holletje liggen, soms vertrekken ze uit hun holletje als je te dicht bij komt maar als je even wacht komen ze weer mooi terug in hun holletje. Ik vind ook nog een botervisje in een lege oester maar die blijft heel erg ver achter in de oester liggen en een foto is bijna niet mogelijk.

4-P5280244-50890

Ik geniet intens en als ik mijn duikcomputer kijk blijk ik al meer dan 2 uur onderwater te zijn en ik heb nog genoeg lucht bij dus ik ga nog even door. Opvallen vind ik dat je voorgaande jaren alleen maar kleine heremietkreeftjes zag deze hadden allemaal een huisje van een alikruik maar nu zie je heremietkreeften die een stuk groter zijn en hebben bijna allemaal een huisje van de Japanse stekelhoorn in gebruik, zo’n exoot heeft dus ook voordelen voor het ander onderwaterleven.

5-P5280298-50890

Er zijn onderwater plekken bij de Bergse diepsluis waar het zicht altijd beter is dan op andere plekken, ik weet niet hoe dit komt of het de bodem gesteldheid is of de afwezigheid van wieren maar het valt gewoon op. Ik lig in zo’n helder stukje water en ik word maar weer eens getrakteerd op een schitterende schouwspel, een groepje jonge zeebaarzen blijft een hele tijd op me heen cirkelen, ik blijf het mooi vinden. Ineens zie ik een heel klein snotolfje bij mijn flitser vandaan schieten hij is dus best aardig eindje met mij meegelift. Ik ben nu bijna bij de trap en ik ga er uit en als ik op mijn duikcomputer kijk zie ik dat ik meer dan 2 uur en 3 kwartier onderwater ben geweest, zo zie ja maar time flies when you’re having fun

Ik ben ongeveer 170 minuten totaal onderwater geweest, ik ben rond 06:00 te water gegaan, de watertemperatuur was 19 graden, het zicht was matig, ik ben max. 8,6 meter diep geweest.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief