Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Duikreporter

Jeroen Thoolen – Thijmens eerste duik – Zoon duik!

Er gaat van alles door het hoofd van papa Jeroen wanneer hij samen met zijn zoon richting het water loopt. Thijmen (10) heeft net zijn brevet en dit wordt de eerste échte duik samen.

Na drie duiken tussen de mooiste vissen, schildpadden en een octopus kun je niet blijven spreken van ‘Try Scuba’. Thijmen is enigszins verwend begonnen in Bonaire. Tja, met papa als instructeur bij KYMO in Breda, is dat eenvoudig geregeld.

Papa en mama duiken al vele jaren en hoe leuk zou het zijn als Thijmen net als papa en mama kan meegenieten van al het moois dat de onderwaterwereld te bieden heeft! Thijmen is 10 geworden, tijd dus voor de Open Water opleiding!

Instructeur gezocht

Liever ben ik papa dan instructeur van Thijmen. Als het lastig gaat of zelfs tegenvalt, moet ik de ‘steun en toeverlaat’-vader kunnen zijn. En als het erg goed gaat, moet de omgeving niet denken dat hij het ‘van zijn vader cadeau heeft gekregen’. Ik heb gelukkig heel wat instructeurs in mijn ‘SSI-familie’ die allemaal stonden te popelen, en vond Twan bereid om Thijmen 1-op-1 les te geven. Fijn.

En zoals het hoort gaat dat met vallen en opstaan, maar Thijmen is gebrevetteerd! Tijd om een duiker te worden!

Dé Bergse Diepsluis

Na Bonaire, TODI en verschillende zwembaden was het vandaag tijd voor de eerste Nederlandse zoutwaterduik. Waar wil jij dat, Thijmen? “Bij de Bergse Diepsluis!” antwoordt hij resoluut. De naam van die stek heeft hij al vaak horen vallen. Sepia’s, zeepaardjes, …

Voor de gelegenheid duiken papa en mama dus ook weer eens samen.

Het is een warme dag en druk op de duikstek. We parkeren in de lengterichting, vrijwel beneden de fietshelling. Zó druk dus. De set wordt routineus opgebouwd, gevolgd door een buddycheck en de tocht naar de waterkant over de parkeerplaats volgt.

Door mijn hoofd gaat het prematuurtje van nog geen twee kilogram klein, de ontwikkeling van de longetjes nog niet afgerond. En kijk hier eens lopen: een hele vent van 10 met een echte vijfliterfles, 300B op zijn rug.

Ik ontwaak uit mijn dagdroompje, want onder aan de trap begint Thijmen het toch wel een zware last op de rug te vinden. Na wat aanmoediging bereiken we uiteindelijk de duiktrap. Een zucht van verlichting wanneer hij drijfvermogen creëert en kan dobberen bij de trap. Wat hulp van zijn buddy’s voor de vinnen en dan kunnen we écht.

Sepia’s, zeepaardjes, een rog, vijf sepiola’s, we zien het allemaal niet, want het zicht is minder dan een meter. Maar de kop is eraf. Trots op de kleine, eh grote man!

2 reacties

  1. Super leuk, Jeroen! En dat is vast de eerste van heel veel duiken samen.

    REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief