Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Reizen

The Old Head: een macroparadijs dicht bij huis

Kelpwouden en rotsformaties. De duikstekken rond Kinsale in Ierland zijn kleurrijk en de biodiversiteit is groot in dit stukje van de Atlantische Oceaan. Angelique van Oorschot belandt er in een waar macroparadijs.

Gewapend met macrolens springen we het water in bij de Canons. We volgen de route die we tijdens de briefing hebben gekregen, en komen in de geul tussen het kelpwoud uit. Aan beide kanten zien we rotsen waarop het kelp groeit. Bij de ‘rotonde’ nemen we de eerste afslag richting de grotere rotsen die als steile wanden omhoogsteken. Via een smalle doorgang komen we uit in een soort kom. Onderweg hebben we al heel veel leven gezien. De verleiding om te stoppen was groot, maar we zijn gewaarschuwd: bij de ‘kom’ begint het mooiste deel van de duik. In de ‘kom’ begint het macrofeest!

De juweelanemonen staan in grote velden op kleur bij elkaar – roze, paars, geel, bruin, wit maar ook gifgroen! Ik kies een mooi groen juweeltje uit dat ook nog eens een vlokreeftje als bewoner heeft. Op de wand zien we heel veel Polycera-slakken. Wat een luxe! Ik kan gewoon de slak kiezen die er het mooist bij zit! Dan valt mijn oog op een kelpblad op de bodem met daarop een hoop ‘rijstkorreltjes’. Ik besluit en poging te wagen om een foto te maken. Als ik na een tijdje tevreden ben, ga ik terug naar de slakjes op de muur. Ik vind een groepje hemelsblauwe knotsslakken die wel willen poseren, en nog zo veel meer slakjes die op de foto willen! Ik kan gewoon niet kiezen… Later zal blijken dat we elke duik wel tussen de 10 en 20 soorten slakken vinden!

Wat een duik! Na de lunch met de geweldig lekkere koekjes van Anne kunnen we niet wachten om weer het water in te gaan. We dalen af op Bream Rock en weer zien we meteen al mooie grote anemonen. Hele velden met juweelanemonen worden afgewisseld met ook veel dodemansduim en grote zeeappels. Een grote langoest, die niet schuw is, laat zich rustig fotograferen. De slakjes ontbreken -natuurlijk!- niet en we kunnen nog meer soorten toevoegen aan ons lijstje. Veel te snel is de duik weer over.

Verstoppertje

Bij Gun Hole Cave zien we allerlei hondshaaitjes voorbijzwemmen en ook hier ontbreken de verschillende slakjes niet. In de scheuren van de rotsen zitten guitige blenny’s, garnalen en galathea’s. Als ik aan boord klim, hoor ik Graham zeggen: «Somebody found a new buddy.» Jan heeft gezelschap gekregen van een zeehond en speelt verstoppertje. Wat een geweldige ervaring!

Stapelen

Als we weer bij de Canons duiken, besluiten we iets verder te zwemmen. We willen wel eens zien wat er na de ‘kom’ is. Bij de rotonde nemen we de afslag met de kreeftenkooi, en dat is de moeite waard! Volop zeeappels en een mooi kelpwouden. Een hondshaai ligt op het zand. Ik kijk in de scheuren van de rotsen. Het wemelt er werkelijk van het leven. In een wat grotere scheur vind ik zelfs een stapeltje hondshaaien. Ja, er liggen gewoon meerdere haaien op elkaar!

Wat een bijzondere duikbestemming is Kinsale!

Tekst: Angelique van Oorschot
Foto’s Angelique van Oorschot en Jan Blanken

Info

Jan en Angelique doken in het Zuid-Ierse Kinsale met Ocean Addicts en verbleven in de B&B van de duikschool – een boot in de haven op loopafstand van het centrum van Kinsale.
In het centrum heb je keuze uit verschillende restaurants en vind je nog veel meer B&B’s en hotels. Meestal wordt er gedoken in het gebied van de Old Head en dan vooral op Canons. Deze duiklocatie ligt het meest beschut – geen straf want elke keer vind je er weer iets nieuws!

4 reacties

 1. Zalig, deze bestemming komt dus naast St. Abbs ook op mijn lijstje!
  Prachtige foto’s ook, wauw.

  REAGEREN
  • Thanks! het is een super leuke bestemming en ze hebben nergens zo’n lekkere zelf gebakken koekjes als bij Anne en Gramham dus ik zou em maar voor St Abbs op het lijstje zetten 😉

   REAGEREN
 2. Hey Angelique, kan je mij zeggen op welke manier jullie naar daar zijn gereisd?

  REAGEREN
 3. He Tom,
  Wij zijn vanaf Schiphol naar Cork gevlogen met Aer Lingus. Als OceanAddicts tijd heeft komen ze je ophalen anders moet je een taxi nemen (ongeveer 30 min rijden). Ocean Addicts staat ook op de Duikvaker en als je nog meer vragen hebt stuur mij dan maar een PB via Messenger.

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief