Inloggen

Wachtwoord vergeten?

Nieuws

Texelse duikers vinden garderobe uit Gouden Eeuw

Een wel heel bijzondere vondst. Leden van Duikclub Texel hebben voor de kust van Texel een hele bijzondere, waarschijnlijk koninklijke garderobe gevonden.

kleding_goudeneeuw_wrakWaddenzeeDeskundigen beschouwen het gevonden textiel, waaronder een exclusieve japon, als een van de allerbelangrijkste kledingvondsten in Europa. Volgens UvA-hoogleraar Maarten van Bommel is er ”zelden, misschien wel nooit” zo’n grote vondst gedaan bij een scheepswrak.

De japon is wonderbaarlijk goed bewaard gebleven. Dat het textiel niet is vergaan, komt doordat er onder water geen zuurstof bij kon komen. Doordat de japon onder het zand is gebleven, is die ook niet aangevreten door beestjes. De jurk is het pronkstuk in de tijdelijke tentoonstelling Garde Robe die donderdag in museum Kaap Skil op Texel van start ging.

Naast de rijk bewerkte japon, gaat het onder meer om een mantel, kousen en lijfjes van zijde met grote hoeveelheden goud- en zilverdraad.

Ook zijn er aardewerk uit Italië, een verguld zilveren bokaal en geurstoffen uit Griekenland of Turkije gevonden. Daarnaast zijn er boekomslagen boven water gekomen met in goudopdruk het wapen van de Engelse koninklijke familie Stuart.

2 reacties

 1. Avatar

  Volgens mij droomt iedere duiker ervan zoiets te vinden als hij begint met de eerste duikopleiding.
  En waarschijnlijk de meesten ook daarna nog 🙂

  REAGEREN
 2. Avatar

  Geweldig dat zo’n bijzondere vondst in Nederland gedaan wordt en ook op het eiland zelf tentoongesteld wordt!

  REAGEREN

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met * zijn verplicht *

Nieuwsbrief